HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst som eldat i trapphus får bo kvar

Hässleholm Kvinnan står bakom tre bränder. Men hon blev inte varnad av hyresvärden innan hon sades upp. Och det är inte troligt att hon kommer starta fler eldsvådor. Därför beslutar hyresnämnden att hyresgästen i Hässleholm ska få behålla sitt kontrakt.
Foto: Pixabay
Kvinnan står bakom tre bränder i hyreshuset där hon bor - men får behålla kontraktet.

Hyreshuset på Godtemplaregatan i Hässleholm har drabbats av ett tjugotal brandincidenter i trapphus, källare och soprum sedan sommaren 2021. Brandkåren har fått rycka ut flera gånger. Hyresvärden sa innan årsskiftet upp en hyresgäst, som pekats ut som den som legat bakom att tidningar i trapphus och källare tuttats på.

Men hyresnämnden ogiltigförklarar nu uppsägningen och hyresgästen får bo kvar.

Läs ocksåEldhärjat hus rivs – hyresgästerna sägs upp

Såg henne med tändare

Hyresvärden menar att kvinnan gjort sig skyldig till en allvarlig störning genom att sätta eld på tidningarna, och att detta är skäl för att säga upp kontraktet då hon förverkat sin hyresrätt.

Som bevis används bland annat vittnesmål från grannar i huset. En av dessa har sett kvinnan hålla i en cigarettändare och en tidning.

Borde ha varnats

Men hyresnämnden menar att vittnesmålen bara ger stöd åt att det är kvinnan som ligger bakom tre av bränderna. Visserligen har hon genom att sätta eld på tidningar åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst, och att detta inte är någonting som grannarna ska behöva tåla.

Men hon får ändå bo kvar. Hyresvärden borde ha varnat henne innan kontraktet sades upp.

Berättar om sjukdom

Kvinnans make har också berättat att han kommer sluta arbeta, och därför vistas hemma även på veckodagarna.

Kvinnan själv har berättat att hon lider av en demenssjukdom. ”Mot den bakgrunden bedömer nämnden att risken för att [hyresgästens namn] på nytt åsidosätter sina skyldigheter, är liten”, skriver Hyres- och arrendenämnden i Malmö i sitt beslut.

Läs ocksåGrannarna vi inte vill ha

Beslutet kan överklagas till Svea hovrätt senast den 26 april.

Läs också Så skyddas du om lägenheten brinner – detta säger nya lagen Annelie vill skydda sina barn från grannens misär: "Vi hör henne skrika för sitt liv" Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.