Annons

Hyresgäst utvandrade till Japan – hyrde ut sin lägenhet svart i 13 år

Tyresö En hyresgäst utvandrade till Japan 2007. Men trots flytten från Tyresö till Tokyo behöll han sin lägenhet hos Tyresö Bostäder och hyrde ut den olovligt i 13 år. Att hyresvärden till slut upptäckte svartuthyrningen var en slump.
Foto: Kenneth Samuelsson/Getty Images
Hyresgästen flyttade från Tyresö till Tokyo 2007 men lämnade aldrig i från sig lägenheten till värden.

Historien om mannen i Tyresö som lämnade Sverige för tretton år sedan är smått märklig och innehåller flera frågetecken.

Den börjar 2004 när mannen flyttar från Kina till Sverige. Några år senare, mars 2007 får han en lägenhet hos Tyresö Bostäder. Men han hinner bara bo i lägenheten i knappt tre månader innan han i juni 2007 lämnar allt och utvandrar till Japan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Där kunde historien tagit slut, men det gör den inte.

Bostadsbolaget lever i tron att mannen bor kvar i lägenheten, men dokument i hyresnämnden visar att det inte stämmer. Sedan mannen utvandrade 2007 har fem andra okända personer varit folkbokförda i fyrarummaren på Granängsringen i Tyresö.

Att mannen som står på hyreskontraktet har utvandrat och inte bott i lägenheten på tretton år uppdagades av en slump, enligt Maria Öberg vd på Tyresö Bostäder.

Läs ocksåFörsvinner utan spår - värdarna jagar hyresgäster utomlands

– Det var i samband med ett störningsärende som vi upptäckte det och sedan noterade vi att hyresinbetalningarna kom från annan person än kontraktsinnehavaren, säger hon.

Tyresö Bostäder svarar med att säga upp den utvandrade hyresgästen för att personen inte har behov av lägenheten. Men att få kontakt med hyresgästen i Tokyo visar sig vara omöjligt. Trots otaliga försök får hyresvärden aldrig något livstecken från mannen.

Bostadsbolaget går till slut till hyresnämnden för att säga upp hyresgästen. De ber också hyresnämnden att prioritera ärendet med tanke på att de som bor i lägenheten har slutat att betala hyran och hyresskulden är uppe i över 70 000 kronor.

Annons
Läs ocksåHade fru och företag utomlands – hyrde ut för dyra pengar hemmaFlygplan i luften

En genomgång av handlingarna i hyresnämnden avslöjar också en annan omständighet som väcker frågor. Det visar sig att mannen som utvandrade till Japan 2007 ändå har lyckats skriva på ett kontrakt för en parkeringsplats med Tyresö Bostäder under 2013. Men när handstilen på hyreskontraktet och kontraktet för parkeringsplatsen jämförs så är det tydligt att det är två helt olika handstilar.

Men frågan om det är hyresgästen som har skrivit på parkeringskontraktet förblir obesvarad.

– Det vet vi inte, säger Maria Öberg.

Enligt en handling i hyresnämnden hävdar en av hyresgästerna som bott i lägenheten att hen ska ha fått lägenheten tillsammans med den utvandrade mannen och att den utvandrade mannens önskan skulle varit att hen skulle få ta över kontraktet.  Några bevis för detta har dock inte presenterats enligt handlingarna i hyresnämnden.

När ärendet nyligen skulle upp i hyresnämnden återkallade bostadsbolaget uppsägningen. Skälet var att Kronofogden har avhyst den nuvarande hyresgästen på grund av hyresskulder.

Frågan är hur en person kan utvandra till Japan och ha kvar sin hyresrätt i 13 år utan att hyresvärden märker det?

Maria Öberg på Tyresö Bostäder menar att det är svårt att upptäcka om hyrorna kommer in och de inte får någon indikation på att något är fel.

Annons

– Vi får ingen indikation från skatteverket att personer utvandrar och vi gör ingen löpande kontroll av att kontraktsinnehavare fortsatt är folkbokförd på objektet, säger Maria Öberg.

Det finns en hyresskuld på över 70 000 kronor, har ni fått igen pengarna?

– Nej.

Sedan 2007 har fem andra personer varit folkbokförda i lägenheten än den som står på kontraktet. Hur är det möjligt?

– Vi får ingen indikation från Skatteverket när personer folkbokför sig på våra objekt.

Hur jobbar ni med att få bukt med olovlig andrahandsuthyrning?
– Vi har inte resurser att systematiskt kontrollera vilka som bor i lägenheterna så oftast upptäcker vi det i samband med en störning eller att vi ser att någon som inte står på kontraktet gör en felanmälan till oss och då utreder vi det. Vi säger i snitt upp 50 hyresgäster per år, oftast är skälet olovlig uthyrning och dessa lägenheter går till bostadskön, säger hon.

Läs också Hyresgäster i Helsingborg utvandrade och hyrde ut svart

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.