Annons

Hyresgäst vill kvitta hyra mot svartkontrakt

Bromma En kvinna i Bromma ville dra av hyra mot de pengar hon säger sig ha betalat för en svart lägenhet som både är farlig och obeboelig. Nu sägs hon upp av värden.

Svartkontrakt eller inte, det är den ena frågan. Kvinnan påstår sig ha betalat 350 000 kronor i kontanter för lägenheten på två plan i Bromma men fastighetsägaren säger att han alls inte har mottagit några pengar. Summan är central i historien som just avgjorts i hyresnämnden och som dessutom ligger som en stämning i tingsrätten.

I grund och botten handlar det om vad kvinnan egentligen hyr. Enligt värden är det en lägenhet i två plan om vardera 50 kvadratmeter som ursprungligen ställdes i ordning för en konstnärsvän. Kvinnan säger sig ha blivit lovad en etagelägenhet men att den övre delen av lägenheten i själva verket visade sig vara både obeboelig och farlig och dessutom otillåten att hyra ut som lägenhet. Det är därför hon inte har betalat hyran för den delen av lägenheten under lång tid, och för det har nu värden sagt upp kontraktet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämnden noterar att det finns två ursprungliga kontrakt för de olika delarna av lägenheten men gör en sammantagen bedömning av läget och beslutar att de två våningsdelarna ändå får betraktas som en och samma boendeyta. Med det faller ansvaret fullt ut på kvinnan som nu förlorar kontrakten till de båda våningsplanen.

Annons

Värden går dessutom vidare med en stämning i tingsrätten där han kräver de 200 000 kronorna i retroaktiv hyra. Under den processens gång har kvinnan och hennes juridiska ombud replikerat med en noggrann berättelse hur hon betalat ut pengar i klump ett flertal gånger som betalning för själva kontraktet. Först 25 000 kronor, därefter 280 000 kronor och till sist 45 000 kronor. Allt i kontanter. Med det sagt vill hon i första hand att kravet ogillas, i andra hand att de två skulderna ska räknas mot varandra.

– Jag invaggades i tron att det var en etagevåning vilket det inte är.

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

– Jag ska bli uppsagd från något han inte får hyra ut – en torkvind enligt, stadsbyggnadskontoret, säger kvinnan som ska överklaga hyresnämndens beslut och dessutom själv lämna in en stämningsansökan.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.