Annons

Hyresgäst vill tvinga ner grannen till botten

Linköping En hyresgäst i Linköping vill att hennes granne ska åläggas att flytta ner på bottenvåningen. Orsaken är att hon upplever grannens barn som störande.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresnämnden i Linköping avslår kvinnans ansökan om att värden ska åläggas att vidta åtgärder.

Ljud från springande och hoppande barn i lägenheten ovanför som kan pågå flera timmar i sträck. Så beskriver hyresgästen de störningar som hon upplever i sin lägenhet för hyresnämnden. Enligt hyresgästen pågår störningarna tre till fyra dagar i veckan fram till klockan 21 på kvällarna. Det har lett till att hon har svårt att komma till ro hemma och hon ska ha drabbats av yrsel. Dessutom har hennes son svårt att sköta sina studier i lägenheten när det låter från grannen.

Kvinnan vände sig till hyresnämnden med krav på att hennes hyresvärd, Willhem, ska agera. Hyresgästen föreslog att värden skulle ordna så att grannen flyttar ner på bottenvåningen i samma hus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förslaget avvisades av Willhems juridiska ombud, som förklarade att hyresvärden pratat med grannen i fråga som förnekar att det skulle förekomma störningar. Inga andra hyresgäster ska heller ha klagat på familjen i fråga.

Annons

Värden konstaterar också att alla lägenheter i huset är uthyrda och att det inte är aktuellt att tvinga grannen att flytta. Någon annan lösning kan värden inte heller se.

Hyresnämnden avslog kvinnans ansökan om åtgärdsföreläggande men påpekar samtidigt i beslutet att värden borde undersöka om det går att hitta en lösning på frivillig väg, utan att det medför höjd hyra för någon av de berörda hyresgästerna. Det skulle till exempel kunna vara att installera något slags ljuddämpande material i lägenheterna.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Beslutet kan överklagas till hovrätten.

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.