HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgasten i Nybro går i graven

Kalmar Den ideella föreningen Hyresgasten bildades för tre år sedan av Mikael Nord och Mikael Jörgenstam. De har kämpat för sina grannars rättigheter gentemot den dåvarande förvaltaren Brinkeberg AB. Nu läggs föreningen ned på grund av för höga kostnader.
Mikael Nord och Mikael Jörgenstam lägger ned. Foto: Linda Alfons

I april 2015 startade de båda grannarna upp föreningen. Syftet var att företräda sina grannar i rättsliga frågor rörande hyresbostäderna i området Emilsborg.

Föreningen startade upp i samband med att dåvarande hyresvärden ville införa elseparering, det vill säga att elen skulle separeras från hyran och att hyresgästerna skulle få egna elmätare. Föreningen tog upp kampen mot elseparationen. Sedan dess har förening kämpat kring en rad olika medlemsfrågor.

Läs ocksåHyresförhandlingar klara med Västerviks Bostad

– Det har bitvis varit ett heltidsarbete, säger Mikael Nord som riktar skarp kritik mot Hyresgästföreningen.

– Vi har hela tiden försökt samarbeta med Hyresgästföreningen. De har varken visat engagemang för frågorna eller respons på vår utsträckta hand. Istället har vi fått göra deras jobb.

Alexander Kvidén på Hyresgästföreningen i Kalmar beskriver Emilsborg som ett område med en problematisk bakgrund av ägarbyten och nedslitna fastigheter. Han menar att Hyresgästföreningen genom en enkät försökt att fånga upp medlemmarnas behov i området, utan att få särskilt mycket gensvar.

Läs ocksåSambopar betalade för mycket hyra

– Jag upplever tyvärr inte att Hyresgasten har velat samarbeta med oss, tvärtom.

I området finns 203 lägenheter. Mikael Nord uppger att många av de boende är utrikesfödda personer som behöver stöd i boendefrågor. Det är de som blir förlorarna när föreningen nu läggs ned, menar han.

I juni 2017 köptes fastigheterna upp av Holmströmsgruppen. De nya ägarna är, enligt Mikael Nord, mer lyhörda inför sina hyresgäster. Bland annat ska nu upprustning ske av samtliga lägenheter.

Läs ocksåProtest mot Borlänges miljonuttag från Tunabyggen

Mikael Nord och Mikael Jörgenstam väljer nu att lägga ned föreningen med drygt 40 medlemmar. Orsaken till nedläggningen är framför allt att föreningen, som inte tar ut några medlemsavgifter, har dragit på sig höga kostnader.

Läs också Tryggt boende lockar många Teven tillbaka i Njurunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.