Annons

Hyresgäster betalade 39 000 kronor i överhyra

Trelleborg Varje månad begärde hyresvärden in 1 800 kronor för mycket i hyra av sina hyresgäster. Det menade Hyresgästföreningen som tog ärendet till Hyresnämnden och fick rätt.
Foto: Fredrik Rubin

I ett mindre samhälle i Trelleborgs kommun har hyresgäster betalat 6 500 kronor i hyra, sedan augusti 2015. Trots att den senaste hyran som förhandlats med Hyresgästföreningen låg på 4 700 kronor. Anledningen till hyresökningen är enligt hyresvärden att han sagt upp förhandlingsordningen. I hyresnämnden påstår hyresvärden att han skickat en uppsägning per post till Hyresgästföreningen redan för sju år sedan, ett brev som Hyresgästföreningen inte har någon kännedom om.

I ett beslut går Hyresnämnden på Hyresgästföreningens linje eftersom det inte går att bevisa att förhandlingsordningen sagts upp. Hyresvärden ska betala tillbaka överhyran på motsvarande 39 000 kronor och ett skadestånd till Hyresgästföreningen på 5 000 kronor.
– Det känns bra att hyresgästerna fick rätt i denna tvist. Att fastighetsägaren väljer att förhandla direkt med sina hyresgäster, när det finns en överenskommelse om att all förhandling ska ske med Hyresgästföreningen, ska såklart ha sina konsekvenser, säger Sara Wallmark, förhandlare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.