HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster betalade 39 000 kronor i överhyra

Trelleborg Varje månad begärde hyresvärden in 1 800 kronor för mycket i hyra av sina hyresgäster. Det menade Hyresgästföreningen som tog ärendet till Hyresnämnden och fick rätt.
Foto: Fredrik Rubin

I ett mindre samhälle i Trelleborgs kommun har hyresgäster betalat 6 500 kronor i hyra, sedan augusti 2015. Trots att den senaste hyran som förhandlats med Hyresgästföreningen låg på 4 700 kronor. Anledningen till hyresökningen är enligt hyresvärden att han sagt upp förhandlingsordningen. I hyresnämnden påstår hyresvärden att han skickat en uppsägning per post till Hyresgästföreningen redan för sju år sedan, ett brev som Hyresgästföreningen inte har någon kännedom om.

I ett beslut går Hyresnämnden på Hyresgästföreningens linje eftersom det inte går att bevisa att förhandlingsordningen sagts upp. Hyresvärden ska betala tillbaka överhyran på motsvarande 39 000 kronor och ett skadestånd till Hyresgästföreningen på 5 000 kronor.
– Det känns bra att hyresgästerna fick rätt i denna tvist. Att fastighetsägaren väljer att förhandla direkt med sina hyresgäster, när det finns en överenskommelse om att all förhandling ska ske med Hyresgästföreningen, ska såklart ha sina konsekvenser, säger Sara Wallmark, förhandlare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Annons
Läs ocksåPeter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000Peter Skogh och ett hus
Annons
Läs också Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Hyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.