HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster delar på el-bilspool

Stockholm Dela bil istället för att ha en egen. Stockholmshem har startat en el-bilspool för sina hyresgäster. – Det är jättesmidigt, jag använder den ofta, säger Anna Gisslén.
Foto: Kenneth Samuelsson
Anna Gisslén är en flitig användare av elbilarna i el-bilspoolen som Stockholmshem har startat för att minska klimatpåverkan.

De flesta bostadsbolag underlättar för hyresgäster som vill minska sin klimatbelastning. Oftast handlar det om att se till att det går att sortera avfall och informera om sätt att minska energiförbrukningen. Men vid Valla Torg i Årsta har Stockholmshem gått ett steg längre. Renoveringen av de 300 lägenheterna görs med EU-stöd genom miljöprojektet Grow smarter. Målet är att minska energiförbrukningen med 60 procent.

Hyresgästen Anna Gisslén uppskattar särskilt att bolaget har tagit initiativ till att starta en el-bilspool och bjuder på årsavgiften 2018 och 2019.
– När den kom tänkte jag att jag måste testa och det är det bästa jag gjort. Det är jättesmidigt, jag använder den ofta, säger Anna Gisslén som är en av 21 hyresgäster som gått med i bilpoolen.

Läs ocksåBara fyra av tio värdar i Stockholm har klimatmål

En annan som använder bilarna är Laura Perander, som tycker det är bra valuta för pengarna.
– Sedan får man inte så dåligt samvete när det är en el-bil, säger hon.

Förutom bilpoolen satsar Stockholmshem på bland annat solceller, energieffektiva fönster, sopsugar som sorterar avfall och en lådcykelpool. Det har också byggts leveransrum dit cykelbud levererar varor som köps på nätet.

Anna Gisslén berättar att hon sopsorterar men inte är jätteintresserad av miljöfrågor. Hon tycker dock att det är bra att bolaget gör olika miljösatsningar.
– Jag har märkt att jag jag blir nyfiken när bolaget gör saker. Man vill hjälpa till så gott det går och jag fick mig en tankeställare när det var så många bränder i somras, säger hon.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

Nu väntar hon på att de försenade lådcyklarna ska komma.
– Då kan man ta cykeln och storhandla, det är jättebra, när de väl kommer, säger hon.

Läs också Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Athena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa" Benjamin kämpade i två år för en laddplats - fick ställa bilen obevakad i stan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.