HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster erbjuds bli andelsägare i sina fastigheter

Eskilstuna Eskilstuna Kommunfastigheter kommer under våren att på prov erbjuda sina hyresgäster att bli andelsägare i sina bostäder.

Den nya upplåtelseformen kallas andelsägarmetoden och gör det möjligt för hyresgäster att köpa sin hyresrätt utan omvandling till bostadsrätt. Hyresgästerna som vill äga sitt boende blir delägare i hela fastigheten och får genom avtal med de andra hyresgästerna rätt att disponera över sin egen lägenhet. Den som köper en andelsägarlägenhet ansvarar själv för underhållet inomhus, precis som i en bostadsrätt.

– Andelsägarmetoden ger oss möjlighet att skapa ägarinslag och en blandning av upplåtelseformer inom vårt befintliga fastighetsbestånd och ger dessutom våra hyresgäster en möjlighet till bostadskarriär utan att behöva flytta från området, säger Birgitta Eriksson, ordförande för Kommunfastigheter, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåMamma hyrde ut olovligt till sonen: "Ingen som informerade om detta"Fotomontage med dels en silhuettbild på en kvinna, dels en bild på tre Kfast-flaggor utanför huvudkontoret.

Under våren kommer Eskilstuna Kommunfastigheter att välja ut en fastighet på prov där hyresgästerna erbjuds testa den nya upplåtelseformen.
– Vi räknar med att cirka 25 procent av de boende i den utvalda fastigheten kommer att köpa sin bostad som andelsägarlägenhet. Genom andelsägarmetoden är vi kvar som långsiktig part i området och fastigheten och kan tillsammans med de boende, såväl hyresgäster som andelsägarlägenhetsägarna, utveckla och stärka våra bostadsområden, säger Hans-Georg Wahlberg, vd för Kommunfastigheter, i samma pressmeddelande.

Läs också Duschade trots att kaklet var borta – nu måste mannen flytta De får högre hyra än grannarna på gården - "på tok för mycket" Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Kfast i Eskilstuna säljer till norsk miljardär

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.