Annons

Hyresgäster får dyrare hyra trots bolagets vinst

Halmstad Halmstads fastighetsbolag är en av de kommunala bostadsbolag som går bäst i Sverige. Enligt Hem & Hyras undersökning tjänar bolaget 5 175 kronor per år för en trea på 75 kvadratmeter. Trots det höjs nästa års hyror med 2,3 procent.

​Annette Spås bor i en trea och är en av dem som har fått en hyreshöjning på 60 kronor.

– Jag bor bra men mina fönster flagnar och min balkong är sliten. Jag hoppas att hyreshöjningen och vinsterna går till reparationer av sånt, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Höjda kommunala taxor, driftskostnader och kostnadsökningar i byggbranschen är några av orsakerna till att HFAB höjer hyrorna den 1 januari nästa år. Hyresgästerna får betala mellan 60 och 195 kronor mer i månaden.

Annons

Enligt HFAB: s ekonomichef Lars-Anders Rothman, går bolagets vinst till nyproduktion av bostäder och till att stärka upp det egna kapitalet, vilket gör bolaget mindre känsligt för resultatsvängningar. 


Varför har Hyresgästföreningen gått med på en hyreshöjning när HFAB går med vinst?
– Jag tycker att HFAB: s vinst är för stor, men samtidigt är vår målsättning att det ska finnas en rimlig balans i företaget. De senaste två åren har HFAB inte fått några hyreshöjningar på grund av företagets goda ekonomi. Frågan är om det är rimligt att de också det tredje året skulle få noll kronor, säger Stefan Bolin, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen.

Vad är en rimlig vinst?
– Det går inte att svara på. Jag kan bara säga att deras vinst är för hög och att vi två år i rad har markerat det genom att inte gå med på några hyreshöjningar, säger Stefan Bolin.

Annons

Har ni full insikt i bolagets ekonomi?
– Vi har full insikt i bolagets ekonomi. Det går inte att förhandla om du inte har ett underlag som ger insyn i bolaget, säger Stefan Bolin.

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.