HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster får dyrare hyra trots bolagets vinst

Halmstad Halmstads fastighetsbolag är en av de kommunala bostadsbolag som går bäst i Sverige. Enligt Hem & Hyras undersökning tjänar bolaget 5 175 kronor per år för en trea på 75 kvadratmeter. Trots det höjs nästa års hyror med 2,3 procent.

​Annette Spås bor i en trea och är en av dem som har fått en hyreshöjning på 60 kronor.

– Jag bor bra men mina fönster flagnar och min balkong är sliten. Jag hoppas att hyreshöjningen och vinsterna går till reparationer av sånt, säger hon.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”
Höjda kommunala taxor, driftskostnader och kostnadsökningar i byggbranschen är några av orsakerna till att HFAB höjer hyrorna den 1 januari nästa år. Hyresgästerna får betala mellan 60 och 195 kronor mer i månaden.

Enligt HFAB: s ekonomichef Lars-Anders Rothman, går bolagets vinst till nyproduktion av bostäder och till att stärka upp det egna kapitalet, vilket gör bolaget mindre känsligt för resultatsvängningar. 


Varför har Hyresgästföreningen gått med på en hyreshöjning när HFAB går med vinst?
– Jag tycker att HFAB: s vinst är för stor, men samtidigt är vår målsättning att det ska finnas en rimlig balans i företaget. De senaste två åren har HFAB inte fått några hyreshöjningar på grund av företagets goda ekonomi. Frågan är om det är rimligt att de också det tredje året skulle få noll kronor, säger Stefan Bolin, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen.

Vad är en rimlig vinst?
– Det går inte att svara på. Jag kan bara säga att deras vinst är för hög och att vi två år i rad har markerat det genom att inte gå med på några hyreshöjningar, säger Stefan Bolin.

Har ni full insikt i bolagets ekonomi?
– Vi har full insikt i bolagets ekonomi. Det går inte att förhandla om du inte har ett underlag som ger insyn i bolaget, säger Stefan Bolin.

Läs också Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.