Annons

Hyresgäster går miste om återbetalning av hyra

Varberg För ett år sedan beslöt hyresnämnden att de fyra hyresgästerna i Varberg skulle få tillbaka över 100 000 kronor. Men Svea hovrätt gör en annan bedömning.

Därmed går de fyra hyresgästerna som tillsammans skulle få dela på närmare 130 000 kronor miste om pengarna.

Vad tvisten handlat om är om det finns en gällande förhandlingsordning eller inte i den privatägda fastigheten i Varberg. En förhandlingsordning innebär att värden inte ensidigt kan höja hyran utan att ha först ha förhandlat med Hyresgästföreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt Hyresgästföreningen har det funnits en förhandlingsordning i huset ända sedan 1995 och eftersom den inte sagts upp gäller den fortfarande. Därmed är, enligt föreningen, de hyreshöjningar som den tidigare ägaren drivit igenom ogiltiga och hyresgästerna har rätt att få tillbaka de pengar de betalt för mycket i hyra.

Men fastighetsägaren har en annan uppfattning. Förhandlingsordningen har, enligt värden, upphört att gälla redan 2002. Det året omorganiserades Hyresgästföreningen i hela landet och blev en gemensam juridisk person.

Därmed har, enligt fastighetsägaren, den part som skrev på den ursprungliga förhandlingsordningen upphört som juridisk person och då gäller inte heller tidigare avtal och överenskommelser. Värden hävdar också att Hyresgästföreningen vare sig informerat om sin omorganisation eller fått motpartens godkännande till ”partsbytet”.

Annons
Läs ocksåJourhem blåste kvinnor – tog ut ockerhyra för påhittade tjänster och ”psykiskt stöd”

Hyresnämnden i Göteborg gav hyresgästerna rätt men fastighetsägaren överklagade till Svea hovrätt som i dagarna kommit med sitt beslut. Ett beslut som går på hyresvärdens linje.

Hovrätten anser ”att det inte är visat att hyresvärden fått information om samgåendet” och anser också att om förhandlingsordningen skulle fortsätta gälla kräver det samtycke från hyresvärdens sida.

– Det saknas rättslig grund för att avtalet om förhandlingsordning  som på hyresgästsidan ingåtts av Hyresgästföreningen i Västra Sverige har förts över på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåAlingsåsvärd fifflade med datum - Tvingas betala tillbaka överhyra och skadeståndFiffel med datum

– Eftersom Hyresgästföreningen i Västra Sverige upphörde som juridisk person i och med omorganisationen den 1 januari 2002 har förhandlingsordningen därmed upphört att gälla, skriver hovrätten i sin sammanfattande slutsats.

Annons

Därmed avslår hovrätten också hyresgästernas krav på återbetalning. Hovrättens beslut kan inte överklagas.

 

 

Läs också Felipe blev blåst av värden – fick tillbaka ockerhyra på 100 000 Tog ut drygt 50 000 i överhyra Tog ut 25 000 kronor i överhyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.