Annons

”Hyresgäster – inte ekonomi – avgör hyran”

Örebro Det är inte ekonomi utan hyresgästernas värderingar som bestämmer hyran, det menar föreningen fastighetsägarna. Nu vill Hyresgästföreningen få hyresgäster att säga sitt om hyrorna.

I en debattartikel i NA kritiserar fastighetsägarföreningen i Örebro län Hyresgästföreningen för sitt krav att hyrorna ska frysas.

Det var för en vecka sedan som Hem & Hyra kunde berätta att Hyresgästföreningen i Örebro anser att hyrorna i länet ska frysas med hänvisning till läget i svensk ekonomi: med bland annat låga, nästan obefintliga, räntor och några år med låg inflation. Dessutom ger det milda vädret hyresvärdarna lägre uppvärmningskostnader.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Argument som fastighetsägarföreningens jurist Daniel Sahlberg menar är irrelevanta.

I sin debattartikel skriver han att trots ränteläget måste hyrorna höjas, eftersom kostnaderna för löner, värme och andra driftskostnader inte ligger still. Hem & Hyra har flera gånger skrivit om driftskostnadernas betydelse för hyreshöjningarna.

Daniel Sahlberg skriver även att det är hyresgästernas värderingar som ska ligga till grund för hyressättningen, inte ekonomin.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Detta har i sin tur fått Hyresgästföreningen att gå ut och uppmana sina medlemmar och andra hyresgäster via Facebook att skriva insändare till NA om vad de anser om hyran.

Annons

Fastighetsägarna kommer inte att göras någon egen undersökning inför hyresförhandlingarna för att ta redan på vad hyresgästerna värderar. Men Daniel Sahlberg hänvisar till den undersökning som Hem & Hyra tidigare skrivit om i projektet ”Rättvis hyra”.

– Vi har redan gjort en undersökning och det resultatet kommer ju mest påverka hur vi ska bygga det nya hyressättningssystemet framöver. Uppfattningarna som kommit fram där, är framförallt att det visat sig att läget är viktigare än vad man kanske tidigare trott. Och huruvida läget kommer vara en faktor som vi kommer ta hänsyn till i årets förhandling kan jag inte svara på, säger Daniel Sahlberg.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Hur ser ni på Hyresgästföreningens uppmaning till medlemmarna att skriva insändare om vad de tycker om hyran?

-Det får stå för Hyresgästföreningen vad man vill uppmana sina medlemmar till. Men det är inte en värdering att säga om hyran ska gå upp eller gå ner. Det är klart att alla som betalar hyra vill att den ska stå still.

Förklara.

Annons

– Hyresgästens värderingar är ju hur de bedömer att läget spelar roll, om det är viktigt med lekplats, är det viktigt med badkar eller dusch, är det viktigt med modernt kök och hur viktigt är det med trygghet. Det är bruksvärdesfaktorer som jag räknar upp och det som är intressant är ju vad hyresgästerna tycker om det.

Du menar att det är det som spelar roll – inte om en hyresgäst skriver och säger ”jag vill ha fryst hyra”.

– Nej, det är ganska självklart att de kommer säga att de inte vill ha en högre hyra. Det är det ingen som vill. Men det är en uppfattning, ingen värdering.

 

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.