HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster ska kunna leva klimatsmart: ”Det är bråttom”

Halmstad Sofia Frising, hållbarhetsutvecklare på HFAB, ska styra utvecklingen mot ett bostadsbolag utan klimatpåverkan - med hyresgästernas hjälp. Hur ska det gå till och kommer hon själv att fixa det på det personliga planet?
Foto: Petra Martinsson
Sofia Frising är hållbarhetsutvecklare på HFAB i Halmstad. Hållbarhetsutvecklare är en relativt ny yrkestitel som innebär ett övergripande arbete med hållbarhetsfrågor både socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

Hur bråttom är det med omställningen?
– Det är bråttom så klart. Vi har en ökande global medeltemperatur som redan nu ger svåra konsekvenser för människor och natur. Det räcker att bara titta på nyheterna eller läsa olika rapporter om översvämningar, värmeböljor, issmältning, minskad biologisk mångfald och rubbade ekosystem. Fyra femtedelar av alla ekologiska system på jorden påverkas redan i någon mån av klimatförändringar.

Hur ska ni som hyresvärd bli klimatneutral?
– Det handlar framför allt om två saker: fastigheterna och vårt beteende. Vi behöver bygga, renovera och underhålla med mindre klimatpåverkan. Vi behöver också resa och konsumera på ett sätt som inte påverkar klimatet negativt. Där kan vi som hyresvärd arbeta med att underlätta för hyresgästerna att göra klimatsmarta val i vardagen.

Hur kan hyresgästers beteenden ändras?

– Vi kan alla göra olika val. Ta bilen eller bussen? Köpa närodlat eller inte? Köpa nytt eller återbrukat? Källsortera noggrant eller strunta i det? Många vill leva hållbart och vet massor, andra har inte det som sin högsta prioritet. Därför behöver det vara enkelt att göra hållbara val och det kan vi som hyresvärd hjälpa till med.

Så när blir det busenkelt att göra rätt?

– Svårt att säga, men vi håller just nu på att ta fram en hållbarhetsplan där vi sätter mål för att ta oss dit. Jag tror på ett successivt förändringsarbete.

Hyresvärdarna största problem?

– Det är olika beroende på hur långt man har kommit i sitt klimatarbete. Vi behöver exempelvis minska klimatpåverkan i byggfasen och då kan det handla om sådant som material, arkitektur, avfallshantering och transporter. Vi gör numera klimatberäkningar på alla nya husbyggen och i vår senaste upphandling vann företaget med lägst klimatavtryck.

Hur ser dina personliga mål ut för att bli klimatneutral?

– Jag har ingen plan … men jag försöker leva resurssmart vilket inte är lätt när ett samhälle bygger på konsumtion. Jag har även solceller på taket, jag har inte flugit på tre år och ska jag till Stockholm i jobbet tar jag alltid tåget. Jag älskar att åka tåg!

Sveriges mål är att senast 2045 vara klimatneutralt. Är du det då också?

– Det förutsätter jag och tidigare än så. Men jag vill säga att jag absolut inte jobbar med pekpinnar. För att komma till ett hållbart liv måste man må bra. Får man inte vardagen att fungera utan att till exempel köra bil, då kan man vara hållbar på något annat håll. Vi har olika förutsättningar, men alla kan göra något.

Läs ocksåKlimatsmart hyresgäst - så här blir din framtid
Klimatneutralt = inga utsläpp av växthusgaser, ingen påverkan på klimatet.

Fakta: Sofia Frising

Aktuell: Sedan ett halvår tillbaka HFAB:s (allmännyttan i Halmstad) första hållbarhetsutvecklare.
Ålder: 45 år.
Bor: Villa i Laholm.
Bok: Ljudboksfantast. Just nu ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover.
Tips: ”Antropocen – människans epok” och ”Fossilbranschens sista strid” på SVT play. ”Klotet” på Sveriges Radio P1 är också bra om man vill hålla sig uppdaterad. Måste också nämna ”En obekväm sanning” från 2006 med Al Gore som fick många människor att få upp ögonen för klimatproblematiken. Viktig film för sin tid. Den har en uppföljare som inte är lika bra tyvärr.

Fakta: Se filmen om framtiden

Läs också 40 procent av hyresvärdarna har noll koll på klimatpåverkande utsläpp Stor satsning på solenergi Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.