HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

40 procent av hyresvärdarna har noll koll på klimatpåverkande utsläpp

Skåne Målen är satta. Utsläpp som påverkar klimatet ska minska dramatiskt. Att kunna mäta dem är det första steget. Men idag har fler än 1/3 av de kommunala bostadsbolagen i Skåne och Halland ingen koll.
Utsläpp
Foto: Pixabay/Sabo
Gabriella Carstegren jobbar med klimatfrågor på Sveriges Allmännytta, tidigare SABO. Hon menar att det är viktigt att fastighetsägare kan mäta sina koldioxidutsläpp.

Det handlar i första hand om att mäta utsläpp av koldioxid som är den största klimatboven.
– Det är viktigt att mäta utsläppen för att veta att man gör rätt saker, säger Gabriella Castegren på Sveriges Allmännytta.
Branschorganisationen startade förra hösten ”Allmännyttans klimatinitiativ” som är ett gemensamt upprop dit många kommunala bostadsbolag har anslutit sig. Målen är flera, bland annat en fossilfri allmännytta, lägre energianvändning och klimatsmart boende.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Även en hyresgäst måste kunna köra miljövänligt"

Projektet har arbetat fram en gemensam beräkningsmetod för klimatpåverkande utsläpp och inom kort ska fastighetsägare kunna jämföra sig med varandra, lära av varandra och inspirera till minskade utsläpp.

Perstorps bostäder är ett av bolagen som idag inte beräknar sina koldioxidutsläpp men mäter sin energiförbrukning och arbetar med att minska den.
– Jag skulle säga att vi har koll på utsläppen till viss del men vi är ett litet bolag och måste vända på varenda krona, säger vd Henry Roos.

Enligt honom är det mycket en resursfråga, de är sju anställda har helt enkelt inte personal som på heltid kan ägna sig åt beräkningar, men i dagsläget ser han heller inte större nytta med att veta hur många kilo eller ton koldioxid bolagets verksamhet släpper ut. Det finns många sätt att räkna och i olika delar av verksamheten. Han menar att det inte går att säga att man har helt koll.
– Det är en komplex fråga, en gigantisk fråga och jag måste titta på det som ger störst effekt och väljer därför att löpande mäta av våra energikostnader, säger Henry Roos

Läs ocksåKlimatsmart med nyheter från trappuppgången

Bolag som Helsingborgshem, HFAB i Halmstad och ABK i Kristianstad har ambitiösa klimatmål och uppföljningar av koldioxidutsläpp i hållbarhetsredovisningar. Det börjar också anställas klimat- och miljöansvariga.

LÄS också: Klimatsmart hyresgäst – så här blir din framtid

Ofta har större bolag har kommit längre i sin klimatkoll än mindre.
– För att skaffa sig det krävs ett ganska stort arbete med att läsa på, ta fram siffror och statistik och arbeta med beräkningar. För mindre bolag med mindre resurser kan det vara svårare och där hoppas vi att Klimatinitiativet kan hjälpa till.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

Bostadsbolag kan idag med olika beräkningsmetoder mäta utsläpp från transporter, värme- och elförbrukning. Det saknas än så länge beräkningsmetoder för nybyggnation, som innebär stora utsläpp, samt hyresgästers klimatpåverkan. Här vet man att bilåkande har störst klimatpåverkan.
–  Inom dessa områden finns inga bra mätmetoder. Vi arbetar med att ta fram det, till exempel hur många av hyresgästerna som kör bil och hur många mil, säger Gabriella Carstegren.

Enlig henne måste hyresvärdarna framöver prioritera:

1. Arbeta med att minska fossila bränslen: uppvärmning, bilar och arbetsmaskiner.
2. Minska och effektivisera energianvändningen.
3. Beställa klimatsmart betong i nyproduktion.
4. Arbeta tillsammans med hyresgästerna för att underlätta att de kan använda fossilfria transporter.

Bostadsbolag  Utsläppskoll?
Nordvästra Skåne
Bjuvsbostäder Nej
Båstadhem Uppvärmning och el
Ebo, Eslövs bostads AB Ja
Helsingborgshem Ja
Höganäshem Ja
Treklövern Nej
KKB Nej, inte fullt ut
Landskronahem Ja
Perstorps bostäder Till viss del
Kvidingebyggen, Åstorp Nej
Svalövsbostäder Nej
Ängelholmshem Ja
Örkelljungabostäder Nej
Nordöstra Skåne
Bromöllahem Nej
Hässlehem Nej
Hörbybostäder Nej
Höörs Fastighet AB Ja
Kristianstadsbyggen AB Ja
Osbybostäder Ja
Göingehem Nej
Södra Skåne
Burlövsbostäder Ja
MKB Ja
LKF Ja
Skurupshem Inget svar
Simrishamnsbostäder Ja
Sjöbohem Ja
Svedalahem Nej
Österlenhem Nej
Trelleborgshem Ja
Vellingebostäder Nej
Ystadbostäder Nej
Bostadsbolag Halland Utsläppskoll?
HFAB, Halmstad Ja
Laholmshem Ja
Varbergs Bostad Ja
Hyltebostäder Nej
Fabo, Falkenberg Ja
Eksta, Kungsbacka Ja

Tabellen bygger på bostadsbolagens egna svar på en enkät som Hem&Hyra skickade ut. De privata bolagen Willhem, Riksbyggen, Stena Fastigheter och Rikshem svarade alla att de har koll på sina klimatpåverkande utsläpp. Större bolag har en skyldighet att göra en så kallad Hållbarhetsredovisning där miljö och klimatpåverkan ingår.

Fakta: Utsläppen ska minska 5-8 procent varje år

Riksdagen har beslutat att senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären.
Det betyder att utsläppen från verksamheter i Sverige ska vara minst 85 procent lägre år 2045 jämfört med 1990. Övriga utsläpp ned till noll kan kompenseras med exempelvis minskade utsläpp utomlands eller större upptag av koldioxid i skog och mark.
Utsläppen ska minska gradvis och flera etappmål ska nås på vägen. Enligt Naturvårdsverket, som har ansvaret att följa utvecklingen, krävs mellan 5 och 8 procents minskning årligen för att målen ska nås.

Fakta: Så bor vi 2045 - ett framtidsscenario

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Hyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning” Hyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.