Annons

Hyresgäster ska kunna visselblåsa

Oskarshamn Hyresgäster och anställda inom det kommunala bostadsbolaget Byggebo i Oskarshamn ska från och med oktober kunna slå larm om missförhållanden.
Foto: Thomas Jokiniemi
Hyresgäster ska kunna slå larm om missförhållanden

Ett externt bolag har anlitats för att sköta den nya visselblåsarfunktionen. På Byggesbos hemsida kommer det inom kort att finnas en länk, där besökaren leds vidare till det externa bolaget. Där kan sedan besökaren framföra sitt tips eller klagomål, med namn eller anonymt. Det kommer också finnas ett telefonnummer.

Först efter att klagomålet behandlats, då det görs en bedömning om det ska hanteras av visselblåsarfunktionen, får Byggebo ta del av det. Personer som lämnar kontaktuppgifter garanteras också en återkoppling.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden till initiativet är främst den nya lagen som trädde i kraft vid årsskiftet, som ska ge bättre skydd för visselblåsare, det vill säga personer som slår larm om missförhållanden på arbetsplatser.

Anton Sejnehed är socialdemokratisk styrelseordförande för Byggebo.
— Man har såklart även tidigare kunnat framföra åsikter till oss, men nu ska man kunna göra det på ett tydligare sätt. Som hyresgäst kan det vara förvirrande vilken person inom verksamheten man ska vända sig till, om man har klagomål.

Annons

— Det handlar inte om vanliga felanmälningar, att tvättmaskinen är trasig, utan exempelvis att det pågår något konstigt i huset, säger Anton Sejnehed.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Kostnaden för att anlita det externa bolaget är ”rimlig”, säger han.
— Det går inom ramen för vår totala administration.

 

Annons

 

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

 

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.