HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster tvingas bo i sopstank

Haninge En hög med sopor i trappuppgången. Det är verklighet för hyresgäster i Brandbergen som får leva med soplukt i lägenheten. Värden Akelius säger att de ska skärpa sina rutiner och åtgärda problemen.

När Hem & Hyra öppna dörren till Vattumannens gata 146 i Brandbergen, Haninge, möts vi av en lätt stank av sopor. På våning ett till tre ligger totalt 11 soppåsar längs väggen nedanför sopnedkastet som det är stopp i.

Sabina Dahn säger att det legat soppåsar i trappen i flera veckor men att sopproblemen har pågått sedan 2013 och att det har stått sopor i trappuppgången varje månad.
– Det är så äckligt och luktar in i lägenheten. Förut gick jag och kastade grannarnas sopor men det blir blött och jätteäckligt när de stått flera dagar så jag slutade.

Läs ocksåHelsingborgsprojekt: Byt ut papperspåsen för matavfall

Hon är inte nöjd med hur Akelius har hanterat problemen.
– Jag har ringt frekvent genom åren men det har dröjt tills de har kommit om de har kommit alls, säger hon.

En person som vill vara anonym säger att det var ännu fler soppåsar än de elva stycken i helgen.
– Det luktar in i lägenheten så man kan inte sitta och äta så i helgen fick jag ta bort fem-sex soppåsar och slänga dem, jag är som en sådan där sopgubbe.

Personen ringde felanmälan både i fredag, lördag och söndag men ingen kom förrän i måndags.
– Vi ska inte behöva leva med soplukt i trappuppgången och i lägenheterna hela helgen. De ska bort med en gång, säger personen.

Läs ocksåSämre när privatvärdar tog över i Stockholm

Henrik Källåker, chef för Akelius Stockholm, förklarar att deras rutiner är att hyresgäster gör en felanmälan när det är stopp i sopsugen och att sedan Envac rensar sopnedkastet och tar bort sopor om det står i trappuppgången.

– I det här fallet hade någon slängt en skateboard i sopnedkastet och gjort att det blivit stopp i sopsugen. Jag vill nog hävda att vi är ganska snabba, Envac är där ganska omgående och rensar. Men det är givetvis inte acceptabelt att det står sopor i trapphuset utan det ska tas bort.

 

Läs ocksåAkelius höjer hyran med 5,9 procent
Läs också Regeringen vill skapa kortare väg till återvinningen De skapade trivsel i soprummen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.