Annons

Hyresgäster vräks efter försäljning

Norrköping Över 20 hyresgäster blir av med sina lägenheter när Subnova ombildar Blomska hemmet i Norrköping. Bolagets hantering får nu kritik av de boende, som inte vet vart de ska ta vägen.
Foto: Jakob Kindesjö
Blomska hemmet. Enligt Subnova är det inte bestämt om hyreshuset ska bli bostadsrätter eller ägarlägenheter.

Det var hösten 2014 som Subnova köpte det Blomska hemmet på Norra promenaden i Norrköping för 13,9 miljoner kronor av Hyresbostäder. Byggnaden med 22 hyreslägenheter har under en längre tid varit i behov av upprustning. Bland annat saknar bostäderna, i form av ettor och tvåor, eget badrum. I september förra året kallades hyresgästerna till ett möte där den nya ägaren skulle berätta om sina planer för en kommande renovering.

– Där hade vi en lång dragning om vad vi skulle göra. På mötet berättade vi om tågordningen, vad som ska hända praktiskt. Alla har ju vetat om det här i fastigheten, det har inte varit några nyheter, säger Greger Landstedt, vd på Subnova.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men flera hyresgäster har inte samma bild av mötet. Snarare anser de att det varit en stor brist på tydliga besked.

– De kunde inte säga någonting om vad de skulle göra. De kunde inte säga när vi skulle flytta och om vi fick möjlighet att flytta tillbaka. Det har gjort många oroliga och ledsna, berättar Karin, en av de berörda hyresgästerna.

– Det hölls en lång presentation om husets historia som kändes helt onödig. Sedan blev han tvungen att rusa och innan han försvann så berättade han att vi skulle bli uppsagda i slutet av månaden men det stämde ju inte, säger Maria, en av hyresgästerna på mötet.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Uppsägningen kom utan närmare förvarning först i december, några dagar före julafton. Då informerades att alla hyresgäster ska vara utflyttade till den siste mars i år. Enligt Subnova är byggnaden i så dåligt skick att i princip allt förutom bärande väggar måste rivas ut.

– Alla har fattat att något behöver göras. Men i min tankevärld så informerar man i god tid. Men inte de här. Det här är mitt hem och det är något de skiter fullständigt i, säger Karin.

Men Subnova håller inte med om att de har varit otydliga.
– De har fått all information. Vi känner inte att vi har massa oklarheter som hänger i luften, säger Greger Landstedt.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Men efter intervjun skickar bolaget ut ny information till sina hyresgäster. Vad som ska ske med fastigheten är dock fortfarande oklart, enligt Subnova.

Annons

– Så fort det är beslutat så kommer vi gå ut med det. Men det kommer inte att bli några hyresrätter.

Enligt hyreslagen har en hyresvärd möjlighet att säga upp hyresgästerna vid en större ombyggnad om det inte är ”oskäligt” för dem som bor där. Hyresvärden ska om möjligt erbjuda likvärdiga bostäder till de som berörs. Men varken Karin eller Maria vet vart de ska ta vägen.

– En del har redan gett sig av och ordnat något på egen hand. Det är klart att man är orolig, jag vet inte vart jag ska ta vägen. Informationen har varit urusel och är så fortfarande. De vet ingenting, men vi ska flytta ut, berättar Karin.

– De har erbjudit mig en nyrenoverad tvåa vars månadskostnad är mer än dubbelt så hög som det jag betalar i dag. Det går liksom inte, säger Maria.

Men enligt Hyresgästföreningen måste inte hyresgästerna flytta.

– Det är ju vad hyresvärden vill och kommer man inte överens så blir det upp till hyresnämnden att pröva det. Så länge det inte är avgjort så sitter man ju kvar i sin lägenhet, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen anser att Subnova kan göra mer för sina hyresgäster än vad som anges i lagboken.
– Det är inte skäligt att hyresgästerna ska stå för flyttkostnaderna, det är inte deras val att flytta. Vi har haft flera fall där hyresvärdar kompenserat hyresgäster vid utflyttning. Jag hade ett ärende i höstas där en medlem fick totalt 65 000 kronor, säger Annica Lidström, handläggare på Hyresgästföreningen.

Men Subnova vill inte ge några sådana utfästelser.
– Vi är pragmatiska och vill titta på individens behov. Vill man ha flytthjälp så får vi titta på det, det handlar helt om vad individen har för önskemål, säger Greger Landstedt.

Annons

Kan det innebära betald flytt?
– Det är individens behov som gäller. Vi har erbjudit dem som vill låna kartonger att få göra det, de som vill låna släp får göra det. Det är inga stora grejer, det kostar kanske en tusenlapp att köpa några kartonger. Men man kan inte få allt, det måste finnas en balans och någon form av rättvisa.

En del hyresgäster är oroliga för vart de ska ta vägen nu. Hur ser du på det?
– Vi måste hitta lägenheter, det är inga konstigheter. Det är information som alla har fått. Det kommer att bli en kombination av våra egna lägenheter och hos andra hyresvärdar som vi har ett samarbete med. Det är bra värdar och det finns goda förutsättningar att finna bra lösningar, säger Greger Landstedt.

Vilka samarbetar ni med?
– Det spelar ingen roll. Den informationen tar vi med våra hyresgäster, det tar vi inte via media.

Men efter intervjun när Greger Landstedt fått läsa sina citat lämnas ett nytt besked. Nu ska hyresgästerna erbjudas ett ”flyttpaket”.

”Vi kommer både erbjuda ekonomisk ersättning om man flyttar själv alternativt att vi erbjuder flytthjälp för den som föredrar det”, skriver han i ett mejl.

Fotnot: Karin och Maria önskar vara anonyma och heter egentligen något annat

Fakta: Turerna om Blomska hemmet

1919: Frans Blom uppför hyreshuset i kvarteret Renen 7, Norra promenaden 124-126, som hem åt ensamma och fattiga kvinnor i Norrköping.

1995: Kommunägda Hyresbostäder tar över huset.

November 2014: Subnova köper huset av Hyresbostäder för 13,9 miljoner kronor.

September 2016: Subnova kallar till bomöte för att informera om planerna för fastigheten.

December 2016: Hyresgästerna sägs upp för avflyttning senast 31 mars 2017.

December 2016: Subnova meddelar att hyrorna i huset höjs från den 1 januari. Men hyreshöjningen är inte förhandlad med Hyresgästföreningen som det står angett på utskicket till hyresgästerna. Enligt Subnova har det skett ett fel vid utskicket. Beskedet om de nya hyrorna dras tillbaka och bolaget inleder förhandling om att höja hyrorna från den 1 april 2017. Men enligt Subnova kommer höjningen bara drabba de hyresgäster som man inte är överens med hur utflyttningen ska ske.

31 mars 2017: Subnova vill att samtliga hyresgäster ska ha flyttat ut.

Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.