Annons

Hyresgästföreningen oroas av utredning i Munkedal

Munkedal Om kommunala Munkbo ska säljas vill Rolf Jacobsson (KD) ha garantier för att hyresgästerna får en bättre värd än de har idag. Tillsammans med SD vill KD utreda bolagets framtid. Hyresgästföreningen är kritisk till en eventuell försäljning: "Finns inga utsikter att få sådana garantier".
Foto: Minna Ulin
Ska Munkedal sälja sitt bostadsbolag? KD och SD har lagt en gemensam motion om att det ska utredas.

I motionen som ska behandlas på kommunfullmäktiges möte den 23 februari föreslår SD och KD även att kommunen ska se över möjligheten att bilda ett nytt bostadsbolag i samband med en försäljning.

Rolf Jacobsson, KD, menar att Munkbo visat förlustsiffror under så lång tid att nu måste det till en ordentlig genomlysning av varför det inte vänder. Han anser att ekonomin inte förbättrats, att renoveringarna kostat orimligt mycket och att hyresgästerna inte är nöjda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det måste tittas över, vad det kan bero på, säger han. Om det är så att Munkedals invånare skulle vinna på att sälja bolaget och att hyresgästerna skulle få en bättre värd. Då ser jag ingen anledning till att vi har ett kommunalt bostadsbolag.

Motionen oroar Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg. Lennart Derehag, regionordförande, säger att det är bekymmersamt att partier i Munkedal har tankar på en försäljning av bostadsbolaget. Han menar att det är riktigt att kommunerna utreder hur deras bostadsbolag sköter sig, men att göra utredningar i syfte att sälja hela eller delar av de kommunala bostadsbolagen är fel.

– När allmännyttan säljer hyresfastigheter brukar en ny ägare se till att få upp hyresnivåerna. Och nyproducerade hyreslägenheter har hyresnivåer som redan idag är svåröverkomliga får många. Vilket innebär att en försäljning, även med ett nytt bostadsbolag, skulle göra det svårare för många människor att efterfråga, menar Lennart Derehag, regionordförande på Hyresgästföreningen Bohus Älvsborg-Skaraborg.

Läs ocksåCarin Ramneskär tror på hyresrätten

Istället för att genomföra en förändring som riskerar att långsiktigt göra det svårare för många människor att ta sig in på bostadsmarknaden borde kommunen ta sitt bostadsförsörjningsansvar, menar Derehag.

– Allmännyttan är ett av kommunens viktigaste verktyg för att lösa bostadsförsörjningen långsiktigt, och dess fastigheter en viktig strategisk resurs som kommunen idag förfogar över. En bostadssocial konsekvensanalys av hur en försäljning påverkar förutsättningarna för Munkedals bostadsförsörjningsansvar måste ingå om kommunfullmäktige beslutar att gå vidare med frågan.

Rolf Jacobsson säger att om utredningen resulterar i en försäljning är det viktigt att det blir till en ansvarstagande och bra värd.

Läs också"För dyrt att bo i nybygge"

Men hur ska hyresgästerna garanteras få en bra värd om ni säljer?

– Det måste man väl kunna skriva in i ett kontrakt. En klausul som säger att de ska sköta underhållet även framöver.

Annons

Om en köpare väljer att sälja vidare, vad händer då?

– Jag vet inte. Jag kan inte sådant, men på något vis borde det väl kunna gå att få garantier.

Munkbo har ju nyligen sålt ett par hyreshus i centrala Munkedal, på Vadholmsvägen. Skrevs det några sådana klausuler då, om säkerhet och garantier för hyresgästerna?

– Det måste jag erkänna att jag inte känner till att det sålts. Så jag kan inte uttala mig om det. Jag sitter inte i den nämnden.

Hyresgästföreningens ordförande i BohusÄlvsborg-Skaraborg, Lennart Derehag, är kritisk till Munkedals tankar om att sälja sitt kommunala bostadsbolag.

Lennart Derehag säger att det inte finns några möjligheter för en kommun att ställa krav på en privat värd som köper bostäderna. Och han säger att erfarenheten visar att det finns många exempel på att kommuner sålt till bolag som lovat både låga hyror och renoveringar, men där det tagit några månader och sedan är löftena glömda.

– Vi har Borås som ett exempel, säger Lennart Derehag. Där köpte Victoria Park med löfte om att det skulle bli så bra för hyresgästerna. Sedan kom inkomstkrav och annat, som inte alls fanns med när köpet genomfördes.

Sverigedemokraterna menar att Hyresgästföreningen ligger bakom en dela av den dåliga ekonomin i bolaget, så man inte gått med på ordentliga hyreshöjningar. Det är inget som Rolf Jacobsson vill ställa sig bakom:

– Vi har skrivit motionen tillsammans med SD, att vi vill ha en genomgång av bolaget. Men jag tar inte ansvar för sverigedemokraternas åsikt om Hyresgästföreningen. SD får stå för vad de säger. För mig är det ägare och ledning som står för ett bolags resultat.

Menar du att Munkbo inte sköts på rätt sätt. Bolagets vd är ju dessutom samhällsbyggnadschef?

Annons

– Jag vill absolut inte skylla bolagets ekonomi på vd. Jag ifrågasätter inte honom, varken som chef eller person. Men jag tror det är olyckligt att ha en person på två stolar. Det kan vara olämpligt att ha två sådana roller samtidigt.

Flera bostadsbolag har ju sparkat sina vd:ar på senare tid. Skulle det kunna vara en lösning istället för att sälja Munkbo?

– Min roll som politiker är inte att kritisera personer eller tjänstemän. Men jag kan ifrågasätta om det är lämpligt att ha en person som är högst ansvarig både för förvaltning och kontroll av ett bolag.

Tror du att Munkedal har ett kommunalt bostadsbolag framöver?

– Det får utredningen visa. Det krävs mycket mer fakta för att fatta ett beslut. Det finns inget självändamål varken med att äga, eller sälja ett bolag. En försäljning måste visa att både kommunen och hyresgästerna får det bättre. Annars är det ingen nytta med att sälja. Men vi vet inte det, förrän en ordentlig analys gjorts. Och det är den vi vill ha nu.

Munkbo har själva framfört önskemål om att sälja villaliknande och radhus i sitt bestånd i Hedekas. Detta har Munkedals kommun stoppat, med hänvisning till att man vill göra en kartläggning av vad det betyder för Hedekas.

Hyresgästföreningen anser att försäljning av kommunala bostadsbolag kan drabba hyresgästerna hårt:

”Allmännyttan är genom sitt uppdrag att erbjuda ett bra boende till rimlig kostnad för alla kanske det tydligaste uttrycket för en generell bostadspolitik. En generell bostadspolitik måste ta sikte på att lösa bostadsförsörjningen även för grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, till exempel unga som längtar efter en egen bostad. Därför är det bekymmersamt att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna i Munkedal vill utreda försäljning av hela eller delar av Munkbo, kommunens allmännyttiga bostadsbolag.”, skriver Hyresgästföreningen.

Läs också Elpriset ökar mest – här är kommunala avgifter dyrast Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Norskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.