HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen Region Stockholm frias – inget förtal

Stockholm Två chefer på Hyresgästföreningen region Stockholm har anklagats för förtal. Nu frias båda och den anställde ska ersätta Hyresgästföreningen för rättegångskostnader på 162 500.

Den anställde hävdar att han blivit utsatt för förtal av sin chef på Hyresgästföreningen. Förtalet ska ha bestått i  att den anställde ska ha haft dålig kvinnosyn och haft problem med äldre kvinnor i ledande positioner. Uppgifter som enligt den anställde har spridit sig inom Hyresgästföreningen och facket.

Hyresgästföreningen å sin sida hävdar att de uppgifter som lämnats om den anställde har gjorts i tjänsten och inte varit meningen att skapa missaktning mot den anställde. Vid lämnandet av uppgifterna har Hyresgästföreningen förklarat att de är konfidentiella. Själva spridningen har facket och den anställde själva stått för.

Läs ocksåMaria tog striden mot hotellhusvärden – slipper vräkas efter hovrättsbeslutMaria Karlsson, Årsta, hotellägenhet,

Vid huvudförhandlingen i tingsrätten påpekade den anställde att Hyresgästföreningen ändrat sig mellan den muntliga förberedelsen och huvudförhandlingen om vilka uppgifter som har och inte har lämnats om honom. Tingsrätten anser dock att Hyresgästföreningens agerande inte anses grovt vårdslöst eller att föreningen ska ha agerat otillbörligt.

Är det då förtal att påstå att den anställde har uppträtt på ett sådant sätt att kvinnor i närheten har upplevt ett obehag? Enligt tingsrätten är det förtal, men frågan är om det är försvarligt att lämna ut uppgiften. Att en chef diskuterar sådana här klagomål med anställd på tu man hand och senare i en medbestämmandeförhandling mellan fyra personer anser tingsrätten vara försvarligt.

Om det sedan fanns skäliga grunder för uppgiften är en annan sak. Uppgiften anses inte vara sanningsenlig enligt tingsrätten, men efter vittnesförhör anses den ligga tillräckligt nära de klagomål som framförts mot den anställde. Tingsrätten anser därför att uppgiften har skälig grund.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

Ingen av cheferna på Hyresgästföreningen har gjort sig skyldiga förtal och den anställde ska därför ersätta Hyresgästföreningen för rättegångskostnader på 162 500 kronor.

Wisall Abdallah företräder den anställde vid domstolsförhandlingarna.

– Vi kommer nu gå igenom domen, jag och min klient, för att ta ställning till om vi tänker överklaga eller ej.

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna
Läs också Hyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelse Sunniva flydde fuktskadat hus – nu vill hyresvärden ha 46 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.