HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen stärker ekonomin ytterligare

Nyheter Oväntat bra utveckling på kapitalplaceringar och minskade kostnader för pensioner. Hyresgästföreningens skattkista växer - trots att man gått medvetet back.

Att få pengarna att räcka till är för närvarande inget problem för Hyresgästföreningen. Trots att själva verksamheten visar ett underskott på 22 miljoner kronor i den senaste årsredovisningen är sanningen att ekonomin går som tåget.

Faktum är att man medvetet siktat på minusresultat – eftersom organisationen har ett större eget kapital än vad de ekonomiska målen rekommenderar, förklarar Urban Ehrenborg, ekonomichef på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMaria tog striden mot hotellhusvärden – slipper vräkas efter hovrättsbeslutMaria Karlsson, Årsta, hotellägenhet,

– Just nu har vi ett eget kapital på 733 miljoner kronor, men de ekonomiska målensäger att vi inte ska ha mer än 500 miljoner kronor. Detta för att föreningens pengar inte ska läggas på hög utan användas för nuvarande medlemmar.

Orsaken till minusresultatet är att 30 miljoner kronor i fjol satsades på jättekampanjen Bostadslyftet, opinionsarbete samt IT-investeringar. En oväntat stor återbetalning ur pensionsstiftelsen samt minskade kostnader i informationsarbetet dämpar minusresultatet.

De pengar man gått back i verksamheten mer än kompenseras i sin tur av en rad fruktsamma kapitalinvesteringar. Goda aktieaffärer gör att Hyresgästföreningens totala kapital slutar på fyra miljoner kronor plus.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

Därtill har marknadsvärdet för Hyresgästföreningens placeringsportfölj – pengarna man i teorin får om man plockar ut samtliga placeringar i detta nu – vuxit med 13,2 procent det senaste året.

– Det är mästarklass, bland de bästa resultaten i branschen. Portföljens värde är i nuläget 700 miljoner, säger Urban Ehrenborg.

I grunden är det medlemmarnas månadsavgifter som håller föreningen på fötter. Fjolårets medlemstapp på drygt 1 900 personer oroar inte Urban Ehrenborg nämnvärt.

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

– Naturligtvis är det aldrig roligt att förlora medlemmar. Men om vi tittar tillbaka 10 år har vi hållit en otroligt stabil nivå med ungefär 530 000 medlemmar. Ibland är det över och ibland under. Vi har väldigt god ekonomi.

Fakta: Ur årsredovisningen
2013 2012
Verksamhetsresultat: Minus 22 miljoner Minus 30 miljoner
Avkastning placeringar 34 miljoner 47 miljoner
Summa eget kapital 733 miljoner 728 miljoner
Årets resultat 4 miljoner 10 miljoner

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Detta är Hyresgästföreningen
Antal medlemmar: 530 500
Antal förtroendevalda: 11 000
Antal lokala föreningar: 1 500
Antal anställda: 733
Andel kvinnor: 55 procent
Andel män: 45 procent
Sjukfrånvaro: 4,8 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Sunniva flydde fuktskadat hus – nu vill hyresvärden ha 46 000 kronor Ny rapport: Bostadsbristen gör att kvinnor inte har råd att skilja sig
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.