Annons

Hyresgästföreningen strandar förhandlingarna

Örnsköldsvik Hyresgästföreningen har valt att stoppa hyresförhandlingen med Övikshem. Parterna står alltför långt ifrån varandra.
Foto: Åsa Eriksson
Fryst läge. Förhandlingen om nästa års hyror har gått i stå. Övikshems hyresgäster uppmanas att lägga undan en slant till en eventuell retroaktiv höjning när en överenskommelse nåtts mellan parterna.

Övikshem begärde 1,9 procent i hyreshöjning. Efter två förhandlingstillfällen kunde Hyresgästföreningen konstatera att parterna står alltför långt ifrån varandra. Övikshems gällande bud är 1,67 procents höjning från 1 januari 2016 och Hyresgästföreningens gällande bud är 0,46 procent.

– Vi anser att Övikshem får en oskälig hög vinst om bolaget får igenom sina krav, säger förhandlare Krister Häggling på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu vänder man sig istället till Hyresmarknadskommittén, HMK, som får avgöra tvisten. HMK är ett medlingsorgan som består av ledamöter från Hyresgästföreningens Riksförbund och SABO (de allmännyttiga bostadsföretagens centralorganisation).

– I och med att inga överenskommelser kunde träffas finns risk för att höjningen kan börja gälla retroaktivt. Därför ber vi medlemmarna att lägga undan någon hundring i månaden för eventuell retroaktiv höjning, säger Häggling.

Annons

Det är alltså Hyresgästföreningen som valt att lägga ner förhandlingarna och istället låta HMK komma med ett medlingsbud.

Läs ocksåKalixbos krav på 13 procent mer i hyra sågades

– Ja, det är vi som gjort bedömningen att vi står så långt från varandra och har så grundläggande olika syn på Övikshems ekonomiska framtid, att vi valt att frånträda förhandlingsbordet. Vi tror att detta bara kan lösas genom först medling och om detta inte lyckas får HMK fälla avgörandet för årets höjning, säger Häggling.

Övikshems tf vd Hans Selling skriver i ett mejl till Hem & Hyra att:

Annons

”Våra hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen handlar om intäkts- och kostnadsutvecklingen, vår förvaltningskvalitet och vårt underhåll.  Hyresgästföreningen anser att vi inte kommer längre lokalt just nu, vilket vi tycker är olyckligt eftersom vi upplever att vi inte står långt ifrån varandra när det gäller synen på kostnadsutvecklingen. När nu ärendet kommer för medling hoppas vi på en realistisk och opartisk bedömning och ett förslag till överenskommelse.”

Läs ocksåHyrorna klara hos KBAB
Läs också Karta: Så höjs hyrorna i din kommun Labo höjer hyran Landstingsbostäder vill höja hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.