Annons

Hyresgästföreningen Sydost vädjar till hyresvärdarna

Blekinge Över 2 000 hyresvärdar har i dagarna fått brev eller mejl från Hyresgästföreningen region Sydost där föreningen uppmanar till att visa extra hänsyn till hyresgästerna med tanke på rådande pandemi. I regionen ingår länen Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Östergötland och Blekinge samt region Gotland.
Foto: Jakob Kindesjö
Inger Borg, tf ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, hoppas att hyresvärdarna tar sitt samhällsansvar och är lyhörda när hyresgäster inte kan betala hyran eller blir sena med hyran till följd av pandemin med Covid-19.

I brevet står det bland annat att läsa att i hyresrätter bor många grupper som mer än några andra nu riskerar att bli av med sina arbeten. Och att det är grupper som mer än andra saknar sparmedel.

”Många är ensamstående med barn, och just barnen är de som drabbas hårdast när ekonomin tryter. Därför vill jag be dig om något riktigt stort nu. Ha förståelse för dina hyresgästers svårigheter att betala hyran. Ha överseende med försenade hyresinbetalningar. Säg inte upp dina hyresgäster. Sätt inte människor på gatan,” skriver region Sydost till hyresvärdarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Brevet fortsätter: ”Vi riskerar att i pandemins spår möta en masshemlöshet. Det vill ingen av oss ha. Vi ska i stället tillsammans och solidariskt kämpa för att sätta stopp för smittspridningen och de konsekvenser som följer av denna.”

Annons

Inger Borg, tf ordförande i region Sydost, förklarar att många blir till exempel sjukskrivna och är hemma långa perioder vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser.

– Vi hör oron. Det är otroligt många grupper som påverkas ekonomiskt och många av dem är hyresgäster. Därför vill vi vädja till fastighetsägarna. De har stor möjlighet att hjälpa eller stjälpa just nu. Vi hoppas att fastighetsägarna är ansvarstagande och ser på en långsiktig förvaltning, säger Inger Borg.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Vill ni att hyresvärdarna ska sänka hyran?

Annons

– Nej, det är inte det som det handlar om utan det handlar om att vara försiktiga med åtgärder när hyresgäster kanske inte kan betala hyran eller blir sena med sina inbetalningar. Att de ska vara lyhörda för sina hyresgästers situation och komma till överenskommelser kring hur de kan hantera situationen. Vi vill att fastighetsägarna ska vara medvetna om att de har ett delat samhällsansvar med oss alla. En masshemlöshet skulle kosta massor för samhället, avslutar Inger Borg.

Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.