HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen utesluter nynazist

Västra Götaland Den västsvenska nynazistledaren Johan Lindblad har uteslutits ur Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Han var föreslagen som ny husvärd och tänker överklaga.

Johan Lindblad är aktiv i den nynazistiska organisationen SMR, Svenska Motståndsrörelsen, som driver propaganda om att judar skulle ha ett skadligt inflytande över det svenska samhället.

SMR vill även ersätta det demokratiska samhället med en nationalsocialistisk stat. Lindblad är ledare för den västsvenska grenen och skribent på SMR:s nättidning Nordfront.

Läs ocksåFolkets hus till salu kan bli bostäderFolkets hus i Helsingborg.

Hyresgästföreningens grupp för särskilda ärenden i västra Sverige har prövat medlemmens politiska engagemang mot organisationens ideologiska grund. Henrik Nilsson är talesperson för gruppen, som rekommenderat regionstyrelsen att utesluta Johan Lindblad.

– Det här handlar om en aktiv nynazistisk ledare, som både skriver på deras sajt och har synts på bilder vid aktioner med nazistliknande flagga i handen, säger han.

Regionstyrelsen grundade även sitt ställningstagande på ett tidigare beslut från förbundsstyrelsen angående en uteslutning i Örebro län år 2000. Då handlade det om den lokala ordföranden för Nationalsocialistisk Front, NSF, som fråntagits sitt medlemskap av Hyresgästföreningen i länet.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Förbundsstyrelsen konstaterade då att det inte var förenligt med ett medlemskap i en hyresgästförening ”att samtidigt vara medlem i, eller aktivt verka för en organisation som är antidemokratisk, rasistisk eller våldsbenägen.”

– Dessutom antog Hyresgästföreningens senaste stämma en motion om att det är viktigt att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Henrik Nilsson.

Hyresgästföreningen har via mejl och brev meddelat Johan Lindblad att han är utesluten. När han i början av sommaren fick veta att hans medlemsskap skulle utredas skrev han ett brev och förklarade att han vill vara kvar i föreningen, eftersom han inte tycker att hans åsikter strider mot stadgarna.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

– De måste förklara vad de menar med ”rasistisk” och ”antidemokratisk”. Vi är för folkstyre, men inte alla människors lika värde. Och om vi betraktas som våldsbenägna så borde även poliser, militärer och personer som tränar kampsport uteslutas, säger Johan Lindblad.

Han tycker att han blivit lurad och bedragen.

-När jag gick med var det ingen som nämnde någonting om rasism och antidemokrati i stadgarna. Hade jag vetat det skulle jag aldrig gått med. Eventuellt kommer jag att begära tillbaka alla medlemsavgifter.

Johan Lindblad överväger nu om han ska överklaga regionstyrelsens beslut till förbundsstyrelsen eller om han ska anlita en advokat och ta ärendet till domstol.

Läs också Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Explosionsartad ökning av hotellägenheter – Maria vräks när värden vill chockhöja hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.