Annons

Hyresgästkassans huvudman dömd – riskerar miljonvite

Nyheter Plötsligt dök det upp en ”konkurrent” till Hyresgästföreningen. Nu är dess grundare dömd att – för en annan blufftjänst – betala närmare 170 000 kronor i böter. Företaget riskerar dessutom miljonvite.
Foto: Kenneth Samuelsson
På adressen som Hyresgästkassan anger fanns det ingen som känner till företaget.

För 85 kronor i månaden erbjöd Hyresgästkassan ”stöd och råd inom boendefrågor för hyresgäster”. Inte helt olikt det som Hyresgästföreningen har att erbjuda och webbplatsen var förvillande lik. När Hem & Hyra började granska Hyresgästkassan visade det sig av allt att döma vara en bluff. Tjänsten försvann efter bara 10 dagar.

Bakom Hyresgästkassan stod ingen folkrörelse eller någon stab av utbildade hyresjurister.
Huvudman är i stället en 63-årig man från Stockholm, som också ligger bakom bluffbolaget Adresstjänst AB, vars affärsidé var att lura folk att betala 555 kronor för en gratis adressändring.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Adresstjänst dömts i patent och marknadsdomstolen att betala 168 000 kronor, den högsta
maximala marknadsstörningsavgiften.

Annons

Dessutom riskerar företaget vite på en miljon kronor om man inte upphör med tolv påståenden som visat sig sakna relevans., Bland annat ”ID-stölder ökar kraftigt! Använd säker adressändring”. Domstolen konstaterar också att företagets tilläggstjänst inte innebär något som helst skydd mot ID-stölder.
Domstolen konstaterar att företaget visat nonchalans inför gällande regler, att felen har gjorts med flit och att konsumenternas förtroende för försäljning av tjänster på nätet riskerar att undergrävas.

Konsumenter som vänt sig till bolaget för att få rättelse har mötts av en fullständig brist på förståelse och upprepade krav på betalning. Konsumentverket har tagit emot ett 100-tal anmälningar mot bolaget.

Läs ocksåMisstänkt blufföretag lockar hyresgäster

På Hyresgästkassans webbplats finns sedan länge enbart en text om att man lägger ner verksamheten och där Hyresgästföreningen och Hem & Hyra bland annat beskylls för att vara rasistisk. Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp är medveten om att webbsidan finns kvar, men eftersom någon verksamhet inte tycks bedrivas så har föreningen beslutat att inte gå vidare.

Annons

– Vi har funderat och även konsulterat externa jurister. Eftersom det bara ligger en ”död” sida kvar så låter vi saken bero. Hyresgästföreningen vill inte lägga ner mer tid och ådra oss advokatkostnader för att driva en juridisk process, säger Johan Mirtorp.

Läs också Hyresgästkassan lägger ner ”Hem & Hyra är rasistisk” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.