Annons

Hyresgästparti kan vara på gång

Stockholm Ungefär hundra personer träffades i går kväll när Nätverket för boendetrygghet (NHB) och Hyresgästföreningens innerstadsavdelningar höll ett möte med frågeställningen om det behövs ett hyresgästparti.

​– Många människor var djupt besvikna på Hyresgästföreningen och många känner en oro för om de ska ha råd att bo kvar, berättar Margareta Friman Scharin, ordförande i NHB.

Annons
 
Hon syftar på det förslag till proposition som lades fram av regeringen i fredags. Ett förslag som fick stöd av Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna och som bland annat innebär att kommunala och privata bostadsbolag ska få likvärdiga villkor och att de privata hyresvärdarna ska vara fullvärdiga parter i hyresförhandlingarna. Något som gör många hyresgäster i Stockholms innerstad oroliga.
 
På mötet redovisades alla riksdagspartiers svar på en enkät om hyressättning, allmännyttan, bostadsbyggande och ägarformer.
– Finns det partier som driver hyresgästernas frågor och har en bostadspolitik värd namnet? Mötet konstaterade att alla riksdagspartier utom möjligen vänsterpartiet har abdikerat från frågan om hyresgästernas situation och lämnat över ansvaret helt på hyresmarknadens parter, säger Margareta Friman Scharin.
 
Beträffande frågan om att starta ett hyresgästparti så ville ganska många fortsätta undersöka den möjligheten. Andra föreslog att man röstar vilt på vilket parti som helst som försvarar hyresgästernas intressen.
 
– Vi tror att vilket parti som helst som erbjuder en bostadspolitik som är bra även för hyresgäster kan vinna många röster, säger Margareta Friman Scharin.
 
– Det som är mest akut är att regeringen inte lägger den här propositionen, att man ska driva allmännyttan marknadsmässigt. Vi kommer att hålla kontakten med de som har varit på mötet, sen får vi se vad nästa steg blir.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.