HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyreshöjning i Bergsjön öronmärks till underhåll

Göteborg De boende i Bovistas lägenheter i Bergsjön får en hyreshöjning på 1,7 procent i år. Enligt överenskommelse får pengarna bara användas till underhåll.

Igår stod det klart vad årets hyra blir för de boende i Bovistas lägenheter i Bergsjön. Hyreshöjningen, som gäller från och med 1 maj i år, landade på 1,7 procent och är ett resultat av långdragna förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Bovista.

För en lägenhet med en månadshyra på 5 000 kronor i månaden innebär det en höjning med 85 kronor.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Hyreshöjningen på 1,7 procent är öronmärkt och får enbart gå till underhåll av fastigheterna. Hyresgästföreningen kommer att följa upp att pengarna används på rätt sätt – annars ska hyran återgå till 2012 års nivå. Att så tydligt specificera vad hyreshöjningen ska gå till är ovanligt, säger Linda Zackariasson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Det är det. Men boende i området har varit väldigt tydliga med att det finns mycket underhåll att göra, både inne och ute.

Annons

Greger Stadenfeldt, som förhandlat hyran för Bovistas räkning, menar att ingen av parterna i förhandlingen är helt nöjd med utfallet.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

– Hyresvärden lägger ned betydligt mer pengar i området är vad som motsvaras av den här hyreshöjningen. Det pågår en rad åtgärder för att förstärka området, både i och utanför byggnaderna, säger han.

Förutom hyreshöjningen på 1,7 procent tillkommer det också en höjning på 7,5 krona per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 60 kvadratmeter innebär det en månadshöjning på 37,5 kronor. Dessa pengar går till projektet ”Bergsjön 2021” som syftar till att utveckla stadsdelen, där de flesta av områdets fastighetsägare deltar.

Lägenheterna i Bergsjön som Bovista förvaltar har varit omskrivna i flera år på grund av bristande underhåll. Bland annat har många lägenheter varit fukt- och mögelskadade.

Annons
Läs ocksåMiljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Förra året beslutade hyrsnämnden att fastighetsägaren måste åtgärda ett antal brister i en lägenhet på Atmosfärgatan, ett så kallat åtgärdsförläggande.

Fastigheterna förvaltades fram till 1998 av kommunalägda bostadsbolaget Poseidon, man har sedan dess bytt ägare flera gånger.

Läs också Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Stämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.