HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyreshöjning klar för Vätterhem och Finnvedenbostäder

Jönköping Två stora bostadsbolag har i veckan slutit avtal med Hyresgästföreningen om nästa års hyreshöjningar. Vätterhem höjer hyran med 1,7 procent och Finnvedenbostäder med 2,3 procent. Anledningen till hyreshöjningarna är bland annat ökade driftkostnader. 

Hyresförhandlingarna för 2019 är nu avslutade för både Finnvedsbostäder AB och Vätterhem. Finnvedenbostäder har med Hyresgästföreningen kommit överens om en hyresförändring på 2,3 procent från den 1 januari för alla bostäder, förutom de som är nyproducerade och inflyttade 2017/2018. Även lokaler, bilplatser och garage höjs med 2,3  procent. Höjningen innebär för en normalstor 2-rumslägenhet en höjning med cirka 100 kronor per månad.

– Liksom förra året är vi nöjda med att ha landat förhandlingen i god tid så våra hyresgäster slipper retroaktiva höjningar. Till grund för hyreshöjningen ligger ökade avgifter för renhållning, VA, fjärrvärme och el. Utöver det ser vi en ökad byggkostnadsutveckling, löneutveckling och konsumentprisindex. Dessutom har vi renoverings- och underhållsplaner som kontinuerligt genomförs, samt att det är viktigt att kunna bibehålla en god förvaltningskvalitet, säger Stanley Guldmyr, VD på Finnvedsbostäder AB i ett pressmeddelande. 

Läs ocksåOro för utförsäljning i Ludvika: ”Nu startar vi en proteströrelse”

Det blir alltså inga retroaktiva debiteringar för hyresgästerna hos Finnvedenbostäder AB. Den första hyresavin med den höjda hyran är den för januari månad 2019. 

Vätterhem har med Hyresgästföreningen kommit överens om en höjning med 1,7 procent.

Det innebär att en 2-rumslägenhet med en nuvarande månadshyra på 4 500 kronor per månaden får en ökning med 77 kronor per månad. Anledningen till höjningen, menar bostadsbolaget, är ökade kostnader för byggmaterial, kommunala taxor, försäkringar, fastighetsskatt och löner.

Läs ocksåSnart dubbelt så dyrt att köa för bostad i Göteborg

–Hyresnivån är en rimlig avvägning. Vi har varit noggranna med att endast ta upp höjningar som vi inte kan påverka som exempelvis kostnader för byggmaterial och kommunala taxor. Genom en kostnadseffektiv organisation ska vi kunna hantera andra kostnader som uppstår under verksamhetsåret. Samtalsklimatet med Hyresgästföreningen har varit väldigt konstruktivt och skett i en tillitsfull anda, säger Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth.

Vätterhems nybyggda lägenheter på Koriandervägen på Ekhagen omfattas inte av höjningen.

Läs också Halland: 4 av 6 kommunala bostadsbolag har män i toppen Städerskan som blev verkställande direktör i Skånes allmännyttor Hotade skära halsen av granne efter tvist om tvättid – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.