Annons

Hyreshöjning trots försäljning hos Bergsbostäder

Berg Bergsbostäder brottas med en sviktande ekonomi. Genom att sälja ut fastigheter i kommunens ytterområden hoppas bolaget komma på fötter. Men det kommer inte att innebära någon lägre hyreshöjning. Till nästa år kräver Bergsbostäder en hyreshöjning på nära tre procent.

​Nästan en miljon kronor tror Bergsbostäder att bolaget kommer att gå miste om på grund av det stora antalet tomma lägenheter.

Annons
 
– Ja, det stämmer att hyresbortfallet är relativt stort. Men även övriga kostnader har stigit, säger Krister Guttormsson, vd på Bergsbostäder.
 
Bolaget kräver därför en hyreshöjning på 2,97 procent till nästa år för att täcka sina kostnader och hoppas att nästa år ska se något ljusare ut. I juni beslutade nämligen Bergs kommunfullmäktige att delar av fastighetsbeståndet skulle säljas ut. Totalt ska 120 av bolagets 524 lägenheter säljas.
 
– Det finns intresserade köpare. Vi har redan sålt en del, men merparten är kvar. Vi hoppas att vi kan göra klart resterande innan februari nästa år.
 
Vad innebär det för hyrorna?
– Egentligen ingenting i första skedet för det kommer inte att leda till några intäkter utan förluster eftersom vi troligtvis tvingas sälja fastigheterna under deras bokförda värde. Men kommunfullmäktige har beslutat att gå in och täcka upp förlusten, berättar Krister Guttormsson.
 
På längre sikt hoppas dock Guttormsson att försäljningen ska leda till minskade kostnader för bolaget och att det då kan påverka hyrorna.
 
– Vi får ju ett mindre bestånd att sköta om och eftersom vi säljer ut i ytterområdena blir det även ett mer samlat bestånd.
 
Hyresgästföreningens förhandlare Hasse Dahl säger att det finns vissa frågetecken i den kalkyl som Bergsbostäder lämnat.
 
– Det finns en del saker vi vill diskutera med dem, exempelvis anser vi att de räknar lite högt vad gäller räntenivåerna. Men det är klart att Bergsbostäder är ett litet bolag som lever knappt, det gäller att hitta en bra nivå som alla kan vara nöjda med, säger Hasse Dahl.
 
Dahl berättade vidare att Hyresgästföreningen försöker lyfta fram det allmänna ekonomiska läget i landet vid hyresförhandlingarna.
 
– Vi anser att de allmännyttiga bolagen måste vara med och ta ett ansvar i det läge som råder i dag med många människor som är utförsäkrade och arbetslösa, säger Hasse Dahl.
Den första december sätter sig Hyresgästföreningen och Bergsbostäder i förhandlingar kring 2010-års hyror.
 
Fakta:
Det kommunala bostadsbolaget Bergsbostäder har 524 lägenheter. 2008 redovisade bolaget en förlust på 3,5 miljoner kronor.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.