Annons

Hyreshöjningarna ett misslyckande

Örebro Mellan 2000 och 2010 höjdes hyrorna i Örebro län i genomsnitt med 23 procent. Mest i Hallsberg och minst i Askersund. Det är mer än Hyresgästföreningens målsättning var.

​Hyresgästföreningen har som mål att hyran inte ska höjas mer än konsumentprisindex, KPI, (ett mått på hur mycket man får för pengarna). För perioden 2000-2010 var KPI 16,41 procent. Hyrorna i Örebro län har ökat mer på alla orter – utom Askersund.

Annons
 
– Det måste ses som ett misslyckande att ha en målsättning som vi inte levt upp till. Det är inte bra, men samtidigt har vi två mått som vi utgår från. Det andra är att hyrorna inte ska öka i förhållande till inkomsten – och där går vi åt rätt håll, säger Le-Roy Wentzel.
 
Hem & Hyras genomgång av hyresutvecklingen mellan 2000 och 2010 visar att de högsta hyreshöjningarna under perioden 2000-2010 återfinns i kommuner som Hallsberg, Degerfors och Ljusnarsberg. Orter som präglats av nedläggningar och utflyttning.
 
Hyresgästföreningens förhandlare Marcus Kjellin poängterar att det, hur konstigt det än kan låta, inte är Hyresgästföreningens uppgift att hålla hyrorna nere till varje pris, det handlar hela tiden om att kompromissa. Hyrorna ska vara rimliga men bostäderna ska också vara i gott skick.
 
För höjs inte hyran, blir underhållet eftersatt. Då skjuts hyreshöjningen på framtiden. Och det är det som hänt. Under krisen på 90-talet vågade flera bolag inte höja hyrorna. Underhållet blev eftersatt och höjningarna har i stället kommit mellan 2000 och 2010.
 
Därför kan det tyckas märkligt att Karlskoga, som rivit flest bostäder i hela landet, har näst lägsta höjning i Örebro län.
– Det finns en tydlig medvetenhet hos bolaget om att de haft höga hyror och jobbar med att hålla igen. De har haft länets högsta kvadratmeterhyror och ligger fortfarande bland de högsta, säger förhandlaren Le-Roy Wentzel i Örebro.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.