Annons

Hyresklart i Mörbylånga

Mörbylånga Mörbylånga bostad höjer hyrorna med i genomsnitt 1,5 procent från 1 januari. För en trea motsvarar höjningen ungefär 94 kronor mer i månaden.

Förhandlingarna om nästa års hyra mellan Mörbylånga bostad och Hyresgästföreningen är avslutade.

Mörbylånga bostads bud låg på 3,19 procent i hyreshöjning men efter relativt långa förhandlingar kunder parterna enas på en genomsnittlig höjning på 1,5 procent. I kronor och ören handlar det om att en lägenhet på 75 kvadratmeter får en månadshöjning på ungefär 94 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den stora stötestenen i förhandlingarna handlade om kommunens avkastningskrav på sju procent, vilket upptog halva yrkandet.

Annons

– Det är klart att man aldrig är helt nöjd efter en förhandling men det som var viktigt var att vi kunde komma runt avkastningskravet. Nytt för i år var att de lagt avkastningskravet på sista raden och vi menar att det inte är affärsmässiga principer; att avkastningskrav ska vara hyresdrivande. Det ska skapas av en god förvaltning och inte läggas på hyran, säger Magnus Björnstedt, förhandlare för Hyresgästföreningen Sydost, och fortsätter:

– När vi kom i mål med den diskussionen så landade vi i allmänna kostnadsökningar och en höjning på 1,5 procent.

Läs ocksåMörbylånga bostads höjer hyrorna med 0,5 procent

Jonas Everbrand, vd för Mörbylånga bostad, var på sammanträde under fredagen och gick inte att nå för en kommentar.

Annons

Hyresförhandlingen berör 768 lägenheter i Mörbylånga kommun på södra Öland.

Läs också Mörbylånga bostads vill höja hyrorna med 1,3 procent Mörbylånga bostads höjer hyran med 1,1 procent Mörbylånga bostads vill höja hyran med 3,4 procent Sista steget tas i Umeå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.