Annons

Hyresnämnden säger nej till sänkt hyra i källarlägenhet

Borås Lägenheten i Borås är en ombyggd lokal, mörk och fuktig. Men hyran är inte oskälig menar hyresnämnden och går emot hyresgästens önskan om sänkt hyra.
Foto: Arkivbild
Hyresgästen i Borås hoppas på sänkt hyra. Hyresnämnden sa nej, men beslutet är nu överklagat.

Det handlar om en privat värd i Borås som byggt om en lokal i ett souterränghus till en tvårumslägenhet. Hyresgästen har tagit hjälp av Hyresgästföreningen för att få till stånd en sänkning av hyran, som hen anser vara oskäligt hög. Hyresgästen vill att hyran ska sänkas från 1 februari 2018.

Ärendet har nu behandlats av hyresnämnden, som fått ett stort underlag med jämförelselägenheter från Borås. Hyresgästen menar att lägenheten har låg standard, då det använts begagnad köksutrusning vid ombyggnaden. Lägenheten har begränsat ljusinsläpp och det är dålig ventilation i köket. Det saknas avfuktare i tvättstugan och huset saknar bredband.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämnden har besiktigat den aktuella lägenheten och även en annan lägenhet och har nu kommit fram till att hyran i den aktuella källarlägenheten inte är oskälig. Lägenheten har egen ingång och egen uteplats med trädäck i markplan, vilket hyresvärden angett som en anledning till att hyran ligger rätt. Hyresvärden har åberopat en förteckning över 125 lägenheter i Borås  där den förhandlade hyran är lika hög eller högre än i den aktuella lägenheten.

Annons

Detta har också fått nämnden att gå på hyresvärdens linje och avslår hyresgästens önskan om sänkt hyra. Nämnden skriver i sitt beslut att man finner att den nu gällande hyran är skälig.

Hyresgästen är dock inte nöjd med beslutet och har överklagat till Svea Hovrätt.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"
Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.