Annons

Hyresvärd blev hyresgäst – hotas av uppsägning

Ystad Margareta Nilback i Ystad sålde sitt hyreshus men hade kvar kontrakt för en lägenhet. Huset såldes igen och nu vill den nya ägaren vill kasta ut henne och barnfamiljen som hyr i andra hand.

Ägarförhållandena för fastigheten har förändrats genom åren. Först ägde Margareta Nilback huset i centrala Ystad. Hon sålde det vidare och den nya ägaren sålde sedan i sin tur vidare till Heimstaden i slutet av 2016.

Konflikten handlar om ett avtal som 79-åriga Margareta Nilback säger sig ha slutit med den tidigare ägaren. Det ska ha gått ut på att hon behöll kontrakt för en lägenhet vid försäljningen, men nu i rollen av hyresgäst. Hon skulle även ha tillåtelse att hyra ut lägenheten i andra hand.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men i april i år sade den nya ägaren Heimstaden upp hennes kontrakt. Det motiverades med olovlig andrahandsuthyrning. Margareta Nilback ombads att vara beredd på att visa upp lägenheten för nya intressenter.

Margareta Nilback bor på annan adress men vill inte bli av med bostaden och bad hyresnämnden att medla. Hon poängterade att barnperspektivet var viktigt och syftade på barnfamiljen som hon hyrde ut till.

Annons

Men ärendet slutade i en återvändsgränd, förhandlingen skulle ha skett den 27 juni men blir inte av. Hyresnämnden skriver i sitt beslut att de inte kan pröva tvisten utan endast medla. Men det går inte eftersom Heimstaden inte vill delta och därför avskrivs ärendet.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Margareta Nilback berättar att hon inte kan juridiken och ser små möjligheter att gå vidare.

– Utgången är oviss när det är en gammal tant som jag mot ett stort bolag, säger hon.

Annons

Du har själv varit hyresvärd tidigare. Hur känns det att vara på den andra sidan i detta?

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

– Jag pratade alltid med hyresgästerna. Men jag var en typ av hyresvärd som inte finns längre. De kör raka linjer nu och ser inte människorna under, säger hon.

Läs också Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.