Annons

Hyresvärd lämnar inget besked om uthyrning till bloggare

Malmö Hyresgästen hade fått jobb i Göteborg och ville hyra ut sin lägenhet i andra hand – men hyresvärden har fortfarande trots påstötningar inte lämnat något besked. Nu ska hyresnämnden pröva frågan.
Foto: Anders Paulsson
Hyresnämnden i Malmö ska nu pröva om förstahandshyresgästen får tillåtelse att hyra ut i andra hand.

Det var i juli förra året som kvinnan för första gången kontaktade sin hyresvärd och frågade om hon fick hyra ut sin lägenhet på Värnhem i Malmö i andra hand. Anledningen var att hon hade fått en tillfällig anställning i Göteborg, och att hon dessutom skulle vistas utomlands tre månader i tjänsten. Hyresvärden gick med på andrahandsuthyrning under utlandsvistelsen men kunde inte lämna något besked om resten av den tid som kvinnan ville hyra ut.

Trots att förstahandshyresgästen vid upprepade gånger har ställt frågan har hon inte fått något besked från sin hyresvärd, som alltså varken sagt ja eller nej till andrahandsuthyrningen. Enligt ansökan till hyresnämnden är det en prisbelönt livsstilsbloggare som är den tänkta andrahandshyresgästen, men värden har inte velat ta del av några ytterligare uppgifter om denna. Däremot har förstahandshyresgästen vid flera tillfällen uppmanats att säga upp sitt eget hyreskontrakt.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan började redan under våren 2017 sitt arbete i Göteborg, och Hyresnämnden i Malmö ska nu ta ställning till om hon får tillåtelse att hyra ut sin lägenhet under den tid som återstår av hennes anställning.

Annons
Fakta: Detta gäller vid andrahandsuthyrning
  • En hyresgäst upplåter sin lägenhet i andra hand om han eller hon låter någon annan använda lägenheten självständigt.
  • Hyresgästen måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Det gäller också när han eller hon lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.
  • Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.
  • Om hyresvärden inte går med på en andrahandsupplåtelse av lägenheten, kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden.
  • Förstahandshyresgästen svarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Förstahandshyresgästen kan alltså bli uppsagd om andrahandshyresgästen till exempel stör grannarna.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Vann striden om att få hyra ut i andra hand Ägaren kan inte ge besked - lägger på luren Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.