Annons

Hyresvärdar vill ha vakter i bostadsområdena

Hässleholm ​Fastighetsägarna i Hässleholm vill anlita väktare för att hålla inbrottstjuvar och uteliggare borta från bostadsområdena. Men vakterna ska också hålla ett öga på hyresgästerna.

– Många, framför allt äldre, är otrygga i sin vardag och vågar inte gå ut, förklarar Åke Johansson, fastighetsägare och initiativtagare till förslaget.

Annons
Har brottsligheten ökat i Hässleholm?
– Det vet jag inte. Det handlar nog mer om hur man upplever det. Det skrivs mycket om oprovocerat våld i tidningarna.
 
Blir man inte ännu räddare då, om det finns vakter i bostadsområdet?
– Det är möjligt. Men jag tycker risken är värd att ta. Det här är ju inget vi gör för vår egen skull, utan för våra kunder.
Vakterna ska också hjälpa polisen med knarkspaning. Kan det inte bli så att hyresgästerna känner sig bevakade istället?
– Då får det vara så. Det är som kameraövervakning – vi som inte har något att dölja bryr oss inte.
 
Visar tillräckligt många fastighetsägare intresse kan hyreshusen i centrum få nattvakter inom ett halvår. Ca 500 hyresgäster får tycka till om förslaget via en enkät från Hyresgästföreningen.

Annons
Fakta: Så ska vakterna arbeta


Ett vaktbolag ska bevaka fastigheterna nattetid, sju dagar i veckan. Väktarna ska röra sig i området i en märkt bil, gå vaktrundor på oregelbundna tider och ingripa vid lägenhetsstörningar. De ska också kunna hjälpa polisen vid husrannsakan, knarkspaning och delgivning.Källa: Fastighetsägarna Syd

Läs också Guide till hemförsäkringar Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.