HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresvärden är deras chef

Malmö Lena Andersson och Heidi Eriksen är hyresgästerna som fick arbete hos sin hyresvärd. Nu driver de kafé och tvättotek. Av Trianons 33 anställda är 13 hyresgäster på Vårsången på Lindängen.
Lena Andersson och Heidi Eriksen arbetade tidigare som lokalvårdare i sitt eget bostadsområde på Lindängen i Malmö. Sedan i höstas driver de kafé och Malmös första tvättotek.
Foto: André de Loisted
Lena Andersson och Heidi Eriksen arbetade tidigare som lokalvårdare i sitt eget bostadsområde på Lindängen i Malmö. Sedan i höstas driver de kafé och Malmös första tvättotek.

”Tack för idag killar!” Ett gäng färdigfikade byggnadsarbetare slinker ut genom dörren till det nyöppnade kaféet på Lindängen. Lena Andersson dukar snabbt av den kvarlämnade disken och bär ut fat och kaffekoppar i köket.

Ett av Malmös miljonprogramsområden har fått en rad nybyggda flerfamiljshus, de första på över trettio år. Mitt i en huslänga, med panoramafönster ut mot huvudgatan, ligger stans första tvättotek där vem som helst kan få sin smutstvätt tvättad och vikt. Tvättoteket delar lokal med kaféet och bakom disken står Lena Andersson och Heidi Eriksen, som båda också sköter tvätten. Efter en dags utbildning i att hantera kassaapparaten och en dags utbildning i att sköta den glänsande nya kaffemaskinen är Lena och Heidi sedan ett par månader ansvariga för verksamheten. Innan dess arbetade de som lokalvårdare i samma område.

Läs ocksåHyresgäster startar fritidsgård i Vårsången

– Det går bra att driva kafé. Man får använda sunt förnuft, konstaterar Heidi.

Vd:n för fastighetsbolaget Trianon, Olof Andersson, är inte bara deras chef utan även deras hyresvärd. Både Lena och Heidi har bott i området i många år och Lena var först ut med att jobba för hyresvärden. Det började för sju år sedan.

– Jag visste att företaget som skötte städningen skulle sluta och jag tjatade på Olof att anställa mig. Han var först tveksam till att anställa någon som bodde här men det har funkat jättebra.

Läs ocksåByggstart på Lindängen

Den skarpa vintersolen letar sig in genom de stora fönstren. Utanför susar gröna stadsbussar och bilar förbi i en strid ström. Lena pekar och berättar.

– På baksidan blir det uteservering till sommaren och här på framsidan kan vi öppna upp fönstren helt.

Annons

Det är knappast någon hemlighet att Lindängen är socialt utsatt; det har varit bråk, skjutningar och knarkhandel. Men varken Lena eller Heidi känner sig otrygga.

Läs ocksåBarnfamilj riskerar att förlora bostad efter vapenfynd

– Visst finns här gäng och ungdomar som hänger i området men de skulle aldrig komma in hit och göra dumheter. De vet ju att det är Lena och Heidi som jobbar här, säger Heidi och Lena instämmer.

– Jag skulle kunna gå genom centrum mitt i natten. Det är hemma för mig. Vi känner alla banditer och deras föräldrar. Det finns inget som skrämmer mig, säger Lena, som kom till området redan som liten, när det var nybyggt. Nu har hon både sin mamma, sin dotter och sitt barnbarn här.

Av Trianons totalt 33 anställda bor 13 på Vårsången. De kan tacka bland andra Lena för sina jobb.

– Ja, det började ju med att Lena ringde för en del år sedan och ville ta över städning i området, berättar Olof Andersson, vd för Trianon.

Han var tveksam till att anställa en hyresgäst men efter en del tjat gav han med sig.

– Med facit i hand är det här det bästa jag gjort, säger han.

Annons

Vårsången var ett utsatt och nedslitet område med bristande ordning och reda och stor omflyttning.

– Vi har vänt utvecklingen. Och med anställda i området har vi ambassadörer på plats dygnet runt, berättar Olof Andersson.

Men hamnar inte hyresgästerna i en konstig beroendeställning som anställda?

– Men jag är lika beroende av duktiga medarbetare, säger Olof Andersson.

 

Fakta: Plus med att anställa hyresgäster
  • Hyresvärden får ambassadörer i området dygnet runt.
  • Ökar trivseln. Tillsammans med andra insatser på Lindängen har de minskat omflyttningen i området rejält.
Läs också Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.