HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärden i konkurs – nu tvingas hon flytta

Valdemarsvik Annelis hyresvärd gick i konkurs. Nu tvingas hon att flytta från radhuset som varit hennes hem i nästan 30 år.
Foto: Jenny Knutsson
Helst skulle Anneli Nöid vilja bo kvar i huset som ligger lantligt i Holmtebo utanför Valdemarsvik.

Byn Holmtebo ligger lantligt en knapp kilometer utanför Valdemarsvik. Här fann Anneli Nöid sin drömbostad en novemberdag 1990. Ett gulmålat radhus på cirka 100 kvadratmeter som hon bott i sedan dess.

– Det är helt perfekt. Det ligger nära skogen och med gång- och cykelavstånd till centrum. På somrarna kan man höra korna i hagen bredvid. Jag skulle gärna stanna kvar här ett par år till, säger hon.

Läs ocksåViking Vestin har fått tillbaka elen efter konkursen: "Nu hör jag radion igen"

Men för drygt två år sedan dök det upp ett brev som ändrade tillvaron. Hyresvärden Fältharen fastighets AB hade gått i konkurs. En satsning på att rusta fyra tomma radhus till asylboende hade knäckt bolagets ekonomi. Nu kom konkursförvaltaren med beskedet att de 14 hyresradhusen på sikt skulle avvecklas och säljas. Hyresgästerna ombads därför att köpa eller börja leta efter ett annat boende att flytta till.

– Jag blev skärrad först. Hur kan det bli så här? Man tror ju att man sitter tryggt i en hyreslägenhet, säger Anneli Nöid.

En del av hennes grannar har flyttat och flera radhus har sålts av för mellan 500 000 och en miljon kronor. För Annelis del är det andra gången hennes bostad drabbas av konkurs. Den första inträffade redan fyra år efter att hon hade flyttat in. Då var radhusen bostadsrätter och bostadsrättsföreningen gick omkull. Därefter har flera hyresvärdar passerat som ägare av området.

Läs ocksåHyresgäster i Vidsel utan el efter konkurs – varken kyl, ugn eller belysning fungerar

– Jag trivs så himla bra, men att köpa är inte aktuellt för mig. Det skulle kännas som jag köpte samma bostad två gånger, säger hon.

Nu finns det bara hon och två andra hyresgäster kvar i området.

– De har ju gett oss ganska gott om tid att leta och nu är jag inställd på att flytta. Problemet är att jag inte vill ta vilken bostad som helst och det har varit svårt att hitta något bra, förklarar Anneli Nöid.

Läs ocksåByggbolag i konkurs – ungdomslägenheter stoppas

Om hyresgästerna inte flyttar frivilligt är konkursförvaltarens plan att sälja husen på exekutiv auktion via kronofogden. Då skulle besittningsskyddet kunna försvinna som garanterar att hyresgästerna får bo kvar.

– Vår uppfattning är att det upphävs vid en exekutiv försäljning. Det är en sista utväg, men vi för dialog med hyresgästerna om hur det går och när de kan flytta. Vi har inte satt någon tidsgräns för när det här ska vara klart, säger Gustav Kling på Hamilton advokatbyrå, som är utsedda konkursförvaltare.

Ni har inte funderat på att sälja radhusen till en hyresvärd?
– Det är inget som vi har övervägt och gått vidare med.

Enligt Hyresgästföreningen är situationen som Anneli hamnat i mycket ovanlig. Säljs ett hyreshus på exekutiv auktion kan besittningsskyddet hävas om säljaren kan få ett bättre pris för fastigheten.

– Det blir den nya ägaren som måste säga upp hyresgästerna. Men det är väldigt sällsynt att det här händer. Vi har inte haft den här typen av ärenden tidigare, säger Ingrid Buskas, regionjurist på Hyresgästföreningen i Sydos

Läs också Försvunnen hyresgäst sägs upp från lägenhet Linda Ahonen får rätt mot konkursad hyresvärd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.