HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärden väljer ditt bredband

Stockholm Allt fler hyresvärdar installerar bredband via fibernätet. Men när operatörerna finansierar nätet kan hyresgästerna bli utan valfrihet.

Patricia Lagunas bor hos Akelius på Skolvägen i Åkersberga. I höstas fick hon ett meddelande i brevlådan om att Akelius har anlitat Telia för att installera fibernät för bredband, tv och telefoni. Hennes gamla bredbandsuttag och abonnemang ska upphöra.
– Akelius gör bara som de vill. Jag tycker de borde frågat oss hyresgäster vad vi vill innan de byter leverantör, det är ju vi som betalar hyran, säger hon.

Det finns olika system för att leverera bredband och den snabbare fibertekniken tar över mer och mer. Problemet är bara att kabeldragningen är dyr. Därför upprättar många bostadsbolag avtal där operatörerna där står för delar eller hela kostnaden för det nya fastighetsnätet. Samtidigt erbjuds operatörerna en ensamrätt på nätet och hyresgästerna får begränsade valmöjligheter.

Läs ocksåEx-sambo tvingas betala 25 000 för hyror

I Hem & Hyras undersökning är det bara 11 av 27 bostadsbolag som erbjuder fibernät där olika operatörer kan konkurrera om kunderna. Och värst är det för de med privata hyresvärdar. Marie Ripman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm håller på att utreda frågan.
– Vi anser att operatörsneutrala nät är att föredra, det handlar friheten att själv välja tjänsteleverantör. Fastighetsägare som installerar öppna nät har möjlighet att begära hyreshöjning just för det, säger Marie Ripman.

Men hos Patricia Lagunas förblir nätet stängt. Petter Frändh, ortsansvarig för Akelius menar att bytet till Telias fiber innebär en förbättring.
– De som vill kan även i fortsättningen välja bredbandsleverantör men inte via fiber utan via telefonjacket, säger han. 

Bostadsbolag Bredbandslösning
Nynäshamnsbostäder Stängt stadsnät i nyproduktion.
Tyresö Bostäder Com Hem eller Telia.
Haningebostäder Telia. 
Värmdöbostäder Telia på gång.
Huge Bredbandsbolaget eller Com Hem
Botkyrkabyggen Com Hem. Stadsnät på gång
Telge Öppet stadsnät.
Telge Hovsjö Öppet stadsnät.
Nykvarnsbostäder Öppet nät.
Förvaltaren Öppet stadsnät.
Signalisten Bredbandsbolaget.
Järfällahus Öppet nät och Com Hem.
Upplands Brohus Bredbandsbolaget ”Vi jobbar för närvarande med att hitta lösningar för att erbjuda fler operatörer utöver Bredbandsbolaget i det nätet.”
Akelius Telia
Lidingöhem Com Hem.
Väsbyhem Bredbandsbolaget. Kan öppnas upp för andra.
Sigtunahem Tele2 eller Bredbandsbolaget, Undantag är Lönngränd, Jakobs Gränd som enbart har Com Hem som leverantör.
Sollentunahem Öppet nät.
Svenska Bostäder Öppet fibernät
Stockholmshem Öppet fibernät.
Familjebostäder Öppet fibernät.
Wallenstam Bredbandsbolaget och Com Hem.
Graflunds Bredbandsbolaget. 
Graflunds Södertälje Öppet fibernät.
Stena Fastigheter Olika lösningar i olika fastigheter.

Fakta: Andra typer av bredband

Idag är ADSL den vanligaste bredbandstekniken i Sverige. Den kopplas in genom befintliga kopparledningar.  Den näst vanligaste tekniken kommer via kabel-tv nätet och kallas Ethernet. En tredje variant som är på frammarsch är det mobila bredbandet som blir allt vanligare.

Läs också Därför kan du inte se Kanal 5 längre Bredbandsbråk över i Kinda Oenighet om bredband i Kinda Olika syn på fibersatsning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.