HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna höjdes mer än 2018

Uppsala Trots god ekonomi ville bostadsbolagen höja hyrorna omotiverat mycket inför 2019 i Uppsala län, enligt förhandlingsstrateg Mårten Gulin.
Foto: Mats Jonsson
Halvnöjd. "Det är konstigt att hyran hela tiden går upp fast servicen dras ned. Särskilt som vi har problem med ventilationen där vi bor", säger Virve Norrback i Sandviken.

Även om vi hunnit en bra bit in på 2019 är förhandlingarna om årets hyror inte riktigt i hamn än i Hyresgästföreningens region Aros-Gävle. Av de kommunala bostadsbolag som justerar hyrorna från årsskiftet är två inte klara än – Enköpings hyresbostäder, som vill höja med 2,5 procent, och Mimer i Västerås.

Mimer yrkade på att få höja hyrorna med 3,8 procent, vilket Hyresgästföreningen tycker är på tok för högt. Förhandlingarna körde fast till den grad att den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, kopplats in för att försöka hitta en lösning. Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, tycker att förhandlingsklimatet varit tufft i år. Även om bostadsbolagens ekonomi liksom de senaste åren är fortsatt god, yrkar hyresvärdarna på förhållandevis höga

Läs ocksåIdrott bäst där barnen bor
Mårten Gulin

hyreshöjningar.

– Det finns ingenting som motiverar så mycket högre höjningar jämfört med i fjol. Bolagen hänvisar till makroekonomiska frågor som att KPI och BNP går upp. Men det är egentligen ingenting som påverkar kostnaderna för bolagen. Det är som att man vill springa förbi konjunkturen och försöka gissa vad som ska komma i framtiden, säger han.

Uppsalahem och Älvkarlebyhus brukar justera hyrorna från den 1 juli, så de förhandlingarna påbörjas längre fram i vår.

Läs ocksåKlart med nya hyror i Älvkarleby

Bostadsbolag

Hyresöverenskommelse

Håbohus

1,60%

Knivstabostäder

1,30%

Roslagsbostäder

1,50%

Tierpsbyggen

1,57%

Östhammarshem

1,66%

Uppsala kommun fastighets

0,95%

 

Läs även Måttliga hyreshöjningar att vänta inför 2019

Läs ocksåStora hyressänkningar i nytt Uppsalaområde
Läs också Hyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol Höjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.