Annons

Hyrorna höjs med 54 procent

Norrköping Omkring 2 500 kronor mer i månaden. Så stor blir hyreshöjningen för de 135 lägenheter som rustas upp i kvarteret Niten i Norrköping.
Foto: Jakob Kindesjö
Rikshem planerar att renovera totalt 349 lägenheter i kvarteret Niten fram till 2019.

Rikshem och Hyresgästföreningen är nu överens om hyrorna i etapp två av renoveringen av kvarteret Niten. Det rör sig om fem hyreshus från 1960-talet som ska totalrenoveras, där i princip allt utom stommarna byts ut. För en renoverad lägenhet på 55 kvadrat höjs hyran från 4 543 till 7 000 kronor i månaden, en höjning med 54 procent.

Det är något mer än i etapp ett där de 54 lägenheterna på Mamregatan fick 49 procents hyreshöjning. Som Hem & Hyra rapporterade i nr 5/2015 var många hyresgäster oroliga för att inte ha råd att bo kvar. Men Rikshem ser inga problem med att få lägenheterna uthyrda.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi ser att det finns en bra efterfrågan. När alla lägenheter på Mamregatan är klara vid årsskiftet så kommer i princip alla vara uthyrda. I etapp två har alla hyresgäster utom tre sagt ja till åtgärderna så det talar för sig själv. Vi har mest fått positiv respons, säger Fredrik Edlund, regionchef på Rikshem.

Hyresgästföreningen hade velat få till lägre hyreshöjningar men ser ändå flera fördelar med överenskommelsen. Bland annat har man fått igenom att de nya hyrorna trappas in under tre år och att de undantas från generella årsjusteringar till 2017. Hyresgästerna ska även få mer inflytande i området.

– De boende vill ha renoverat och behovet finns ju. Med intrappningen blir höjningen i första läget ganska rimlig. Då behöver man inte kasta sig i väg utan får tid att känna efter om man kan bo kvar eller hitta något annat, säger Anita A:son Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping.

Annons
Läs ocksåHyresuppgörelsen får kritik - hyresgäster fick inte vara med

Föreningen hoppades även få till två nivåer på renoveringen, där en nivå med orenoverat kök skulle ge en lägre hyreshöjning. Men det gick inte lösa av byggnadstekniska skäl.

– Stammarnas placering gör att man inte kan ha kvar köket orört, förklarar Rikard Koski, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Upprustningen av kvarteret Niten i stadsdelen Hageby omfattar totalt 349 lägenheter och kommer att ske i tre etapper fram till 2019. För Rikshem handlar det om en investering på omkring 260 miljoner kronor.
Men bolaget planerar nu för ytterligare upprustningar av sitt fastighetsbestånd i Norrköping.  

Läs ocksåByggplaner väckte debatt

– Vi håller på och tittar på två ytterligare projekt på totalt 300 lägenheter i Norrköping och ett i Nyköping på 100 lägenheter, säger regionchef Fredrik Edlund.

Annons

Enligt Rikshem kommer planerna kunna presenteras närmare någon gång efter årsskiftet.

– Siktet är inställt på en planerad byggstart om ett år.

Fakta: Nya hyror i Niten

Etapp två av tre omfattar 135 lägenheter på Hyvlaregatan 17–21 och Muraregatan 107–129.
Renoveringen ska pågå från januari 2016 till hösten 2017.
För en renoverad lägenhet på 55 kvadrat höjs månadshyran från 4 543 till 7 000 kronor. De nya hyrorna är satta i 2017 års nivå.
Hyrorna trappas in med 1 500 kronor i rabatt år ett, 1 100 kronor år två, 500 kronor år tre.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Klart med nya Norrköpingshyror Hyresrabatten allt mer ovanlig Hyresgästens flytt kostade kommunen en kvarts miljon
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.