Annons

Hyrorna klara hos Enköpings hyresbostäder

Enköping Det blir en snitthöjning på 1,52 procent i år för hyresgästerna hos Enköpings hyresbostäder. En hög höjning jämfört med förra året, men inte jämfört med de grannkommuner där hyran är färdigförhandlad.
Foto: Monika Steczkó/arkiv
De flesta hyresgäster hos EHB får en hyreshöjning på 1,65 procent i år.

För de allra flesta hyresgäster hos EHB blir hyreshöjningen 1,65 procent. Att snittet blir 1,52 procent beror på att hyresgästerna i de relativt nybyggda husen på Sadelmakargatan 1, 3, 4 och 5 får sin första hyreshöjning, på 0,7 procent. De boende i det nya höghuset på Sadelmakargatan 11 slipper helt hyreshöjning. Samtidigt får de som bor i ungdomslägenheterna på Korsängsgatan 63 A–C en högre höjning på 2 procent.

– Det är lägenheterna i det som tidigare var Folkets hus. När EHB köpte fastigheten och gjorde om den till ungdomsbostäder sattes hyran väldigt lågt jämfört med andra lägenheter. Därför har vi kommit överens om att höja hyran lite mer där under en längre period. Nu har höjningen varit på 2 procent i tre år i rad, säger Bo Andersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Enköping och ordförande i förhandlingsdelegationen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Bo Andersson, Hyresgästföreningen.

Han är relativt nöjd med resultatet av årets hyresförhandlingar.

– Med tanke på EHB:s yrkande tycker jag att vi lyckades ganska bra. Men det här är ju en betydligt högre höjning än förra året, och det är naturligtvis aldrig roligt. Vi vet att många har det knapert, säger Bo Andersson.

Annons

Både Bo Andersson och EHB:s vd Carina Weir framhåller att de är nöjda med att de har kommit överens om att intensifiera det bostadssociala arbetet.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Vi yrkade 2,5 procents höjning och jag kan konstatera att vi inte riktigt fått täckning för allt vi velat göra, men vi har utrymme för flera satsningar vi vill göra och det är positivt. Vi är väldigt nöjda med med att vi har kommit överens med Hyresgästföreningen om att jobba ännu mer aktivt med boendesociala frågor, säger Carina Weir.

Carina Weir, vd, Enköpings hyresbostäder.

De nya hyrorna träder i kraft 1 mars, till skillnad från många andra bostadsbolag som höjer hyran vid årsskiftet. Det betyder att EHB:s hyresgäster kommer att få betala höjningen en månad retroaktivt när de får de nya hyresavierna.

Annons

Förra året fick de flesta hyresgäster hos EHB en höjning på 0,7 procent, medan boende i Romberga fick 0,3 procents höjning med anledning av renoveringarna. 2017 landade snitthöjningen på 0,45 procent och 2016 avstod EHB från att höja hyran.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Fakta: Så mycket höjdes hyrorna 2019
Bostadsbolag Snitthyreshöjning
Enköpings hyresbostäder 1,52%
Hebygårdar 1,50%
Håbohus 1,60%
Knivstabostäder 1,30%
Tierpsbyggen 1,57%
Uppsala kommun fastighets 0,95%
Östhammarshem 1,66%
    Fotnot: Uppsalahem och Älvkarlebyhus höjer sina hyror 1 juli så de förhandlingarna påbörjas senare.
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.