Annons

Hyrorna upp i Strömsund

Strömsund ​Bostadsbolaget krävde nästan det dubbla - men hyreshöjningen slutade på i genomsnitt 2,4 procent. Förhandlingen med Hyresgästföreningen var vd Lars Edsviks första. - Det fungerade bra och han hade förståelse för hyresgästernas synpunkter, säger förhandlare Hasse Dahl.

​Från och med 1 april höjs hyrorna för Strömsunds Hyresbostäder AB:s hyresgäster.

1 juli 2010 fick bostadsbolaget en ny vd, Lars Edsvik.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresförhandlingen var hans första.

– Det var en ny erfarenhet och det är alltid intressant att lära sig något nytt. Förhandlingarna skedde i god anda, säger Edsvik.

En uppfattning som delas av Hyresgästföreningens förhandlare Hasse Dahl.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Det funkade jättebra. Han visade förståelse för hyresgästerna och hade bra synpunkter.

Annons

Budet var lite väl högt från början, enligt Hasse Dahl. Vilket rättades till på vägen. Till en mer rimlig nivå.

– Höjningen vi kom överens om motsvarar kostnadsökningarna, inte mer. Och det tycker jag är okej, säger han.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Jo, det är ju ett givande och tagande i en förhandling och höjningen är väl ett riktmärke vad jag förstår för kommunerna runt omkring så vi köra på efter bästa förmåga med de medel vi har, säger Edsvik.

Bostadsbolaget äger nästan 1 000 lägenheter runt om i kommunen. Men de har svårt att få alla lägenheter uthyrda på de mindre orterna trots marknadsföring. Ett problem som delas med många andra bostadsbolag i inre Norrland.
– Det finns inget underlag helt enkelt för att fylla husen. Vi fortsätter hitta andra lösningar, men vi kommer att bli tvungna att avveckla hus, i Hoting och Rossön till exempel. Skicket på husen avgör också dess framtid, om det är värt att fortsätta underhålla dem eller inte, säger Lars Edsvik.

 

Trivs du på jobbet då?

Annons

– Jo, det är en ny bransch med nya utmaningar och jag lär mig något nytt varje dag. Och jag har väldigt duglig och duktig personal. Så jag blir kvar ett tag. Om andra vill förstås.

Lars Edsvik har tidigare arbetat på bland annat SCA Skog.

Så kommer din hyra att höjas:

  • Hyran för lägenheter med varmhyra höjs med 18 kronor per kvadratmeter och år.
  • För de lägenheter där hushållsel också ingår i hyran höjs avgiften med ytterligare 18 kronor.
  • hyran för lägenheter med kallhyra höjs med 15 kronor per kvadratmeter och år.
  • Kabel-TV ersätts med Bredbands-TV som innebär fler tevekanaler (Telias kanalpaket ”Lagom”). Efter inkoppling höjs den avgiften från 39 kronor till nästan 52 kronor per månad.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.