Annons

Ingela var på väg att bli hemlös men räddades av värden

Helsingborg Ingela Edman var bara 15 000 kronor från att bli hemlös. Sista hoppet var socialtjänsten men de avslog hennes ansökan om att få hjälp med hyresskulden. Då fick hon sitt livs bästa julklapp av hyresvärden.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästen Ingela Edman och fastighetsägaren Ola Hallkvist.

Det är den 8:e december 2019. Hemma hos Ingela Edman är radioprogrammet P4 Extra på i bakgrunden när hyresvärden Ola Hallkvist ringer på dörren.

– Jag har en nyhet att berätta, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag och min bror har sålt fastigheten. De nya ägarna är bra men de kan inte ta över dina hyresskulder. Därför har vi bestämt oss för att efterskänka den till dig.

Ingela tror inte det är sant.

– Det känns som att vinna högsta vinsten, får hon till slut ur sig och känner hur tyngden från axlarna lyfts bort.

Läs också15 000 kronor från att bli vräkt

Det var i början på förra året som ekonomin körde ihop sig för Ingela (läs mer om det här). Under 2018 hade hon utbildat sig till trädgårdsmästare. Utbildningen slutade i mitten av december men hon fick inget jobb och levde på a-kassa. Den var låg och behövde kompletteras med försörjningsstöd.

Socialtjänsten avslog Ingelas ansökan i januari förra året. Då ringde hon till Ola och berättade att pengarna inte räckte till hela hyran. Sedan dess ligger hon back med totalt 15 745 kronor. Hon har sökt pengar hos socialen för att få hjälp med hyresskulden men fått avslag. Ingela har överklagat men har ännu inte fått något besked.

Den 13 januari möts Ingela och Ola igen. En hyresgäst och en hyresvärd som fått en personlig kontakt. Nu vill de berätta hur det är att navigera kring en gräns ingen helst ska överträda. Ingela vet än idag inte vad som hade hänt henne om hon hade blivit av med sin bostad.

Läs ocksåSocialtjänsten utreder och fattar beslut om hyresskulder

– Jag har skulder vilket betyder att jag har svårt att få en ny lägenhet. Jag har inget jobb utan lever på a-kassa och försörjningsstöd. Mitt emot min lägenhet finns ett boende för hemlösa men för att kvala in där måste man ta droger. Hur långt i botten måste man köra sitt liv innan man får hjälp?

Ola Hallkvist är optiker på halvtid och fastighetsägare på halvtid. Båda verksamheterna driver han tillsammans med sin bror. Idag äger de två hyresfastigheter och en industrilokal. I 20 år har de varit i fastighetsbranschen.

Annons

Det började med att de ville ha en större butikslokal. Det visade sig bli billigare att köpa en fastighet än att hyra en lokal. Då ingick hyreslägenheter ovanpå butiken. Bröderna insåg att det var trevligt och fullt hanterbart att vara fastighetsägare.

För 10 år sedan när de fick lite pengar över köpte de fastigheten som Ingela bor i. De bestämde sig för att sälja när de fick ett erbjudande de inte kunde tacka nej till, men först ville Ola och hans bror göra vad de kunde för att hjälpa Ingela att bo kvar.

– Ingela är en helt vanlig tjej i min egen ålder. Det skulle lika gärna kunnat vara jag och bara tanken på att jag skulle krypa ned i en fällsäng på något härbärge med någon nedknarkad man bredvid mig. Nej, det finns inte.

Ola poängterar att han driver ett fastighetsbolag och inte en välgörenhetsorganisation. Om de skulle hålla på att efterskänka skulder till sina hyresgäster skulle det inte gå.

– Jag har aldrig varit med om att vräka någon som bara har ekonomiska problem. Hade Ingela varit en stökig hyresgäst hade vi inte agerat så här men hon är ju ordentlig och en alldeles utmärkt hyresgäst. Den här situationen var ju bara tragisk. Kan vi hjälpa henne en bit på vägen genom att riva skulden vill vi göra det.

Ingela sätter igång kaffemaskinen och dukar fram frallor och marmeladen hon själv gjort av frukterna från päronträdet utanför fönstret. På bara några veckor har Ingelas liv förändrats radikalt. Hon beskriver det som att hon levt som ett jagat byte som farit runt mellan olika myndigheter.

– Nu är jag inne i värmen igen. När Ola berättade för mig om skulden kände jag direkt att nu kan jag släppa oron men efter ett tag kom den tillbaka. Jag är så van vid att ha den att det är svårt att släppa taget. Jag kämpar fortfarande med att förstå att det är sant. Nu kan jag fokusera på att söka jobb.

För Ingelas del handlar hennes stress främst om två saker. Det ena att leva i en privatekonomi som inte går ihop. Det andra att upptäcka hur svårt det är att ha kontakt med myndigheter.

– När jag arbetade som undersköterska visste jag inte att den här världen fanns. Jag visste inte hur det är att leva i ovissheten och inte veta om jag har ett hem eller inte. Jag gick till myndigheter för att jag hade problem att betala min hyra. Men istället fick jag ett nytt problem; att behålla bostaden eftersom min hyra är för hög enligt socialtjänstens norm. Men se verkligheten. Det är bostadsbrist och oerhört svårt att få en annan lägenhet.

Annons

Både Ingela och Ola tycker att socialtjänsten skulle ha billiga mindre lägenhet som hyresgäster som Ingela skulle kunna byta med. Ola tycker också att det förebyggande arbetet borde prioriteras. Han saknar en person som hjälper ekonomiskt utsatta människor med sin ekonomi.

I höstas följde Ola med Ingela till socialen i hopp om att hitta en lösning på hennes problem. Men det gav inget resultat. När Ola och hans bror beslöt sig för att sälja fastigheten var han tvungen att hitta en lösning på Ingelas hyresskuld. Om det finns skulder från hyresgäster vid en försäljning måste dessa regleras. Vanligast är att skulden dras av på priset och så får den gamla ägaren dra in pengarna. Den vägen var dock inget alternativ för bröderna.

Enligt Kronofogden verkställdes 2154 avhysningar i Sverige 2018. Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén har jobbat vid Hyresgästföreningen i över 35 år. Han har aldrig varit med om att en värd efterskänker en hyresskuld.

– Det har jag aldrig hört talas om. Det är unikt.

Den största utmaningen för Ola som fastighetsägare är att konfronteras med olika människoöden. Det kan gälla när någon dör och han ska ha kontakt med anhöriga. Eller hur han handskas med struliga hyresgäster. Han minns särskilt en kvinna som han fick vräka för många år sedan trots att det var hennes kriminella man som var problemet. Han försökte hjälpa henne men till slut blev det ohållbart.

– Jag tänker fortfarande på vad som hände henne. Alla relationer innebär någon form av glädje och smärta. Jag är van vid att jobba med människor och sjukdomar. Det är jag som berättar om någon ska förlora sin syn men jag tycker nästan det är mer beklämmande när det gäller bostaden. Det är ett så stort ingrepp i en människas liv om man åker ut från sin bostad. Sen är det fritt fall och det är oerhört svårt att komma tillbaka.

När kaffet är uppdrucket och ytterdörren är på väg att stängas sticker Ingela ut huvudet och säger:

– Jag har hittat kärlek i Höganäs. 2019 var mitt livs tuffaste år men oavsett vad vi går igenom får vi aldrig glömma bort att leva.

Läs också ”Socialen borde skaffa fram ny bostad” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.