HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingen byggsatsning i regeringens budget

Nyheter Förutom stöd till energieffektivisering finns det inga nya satsningar på bostäder i den nya regeringens budget. "En stor besvikelse", tycker hyresgästbasen Marie Linder.

Den rödgröna regeringen presenterade på torsdagen sin budget för de kommande åren. Redan tidigare var det känt att totalt 1,7 miljarder kronor ska gå till att stötta energieffektivisering i miljonprogramsområdena.

Regeringen lovar också att det ska byggas 250 000 nya bostäder till 2020, men det finns inga pengar avsatta i budgeten för detta. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är mycket besviken.

Läs ocksåSå ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen

– Vi hade absolut väntat oss mera. Det är en ny regering, där flera har varit ute och lovat saker i bostadspolitiken. Det fanns en förväntan om att man skulle gå från ord till handling, säger hon.

De 1,7 miljarderna till energieffektivisering är ett positivt steg, tycker Marie Linder. Men det räcker inte.

– Samtidigt satsar man 14 miljarder kronor per åt på rotavdrag som hyresrätten inte får del av. Jag tycker man skulle kunna finansiera den satsning vi behöver göra genom att omfördela rot-avdraget.

Läs ocksåMarie Linder: Ny byggbonus kan stoppa försäljningar och öka bostadsbyggande

Även andra bostadsaktörer är besvikna på budgetförslaget. Anders Lago, förbundsordförande HSB Riksförbund säger att det är oroande att det inte finns fler konkreta förslag på bostadsområdet.

– Den här budgeten kommer knappast att dämpa den bostadsångest som många känner i dag på grund av bostadsbristen, säger han.

Läs också Nu kartläggs bostadsbristen – så många hushåll är trångbodda Villan i Eskilstuna ett nav för svarthandel – "Huset är ökänt" Ny tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.