Annons

Ingen ersättning efter förrådsinbrott

Kalmar Två hyresgäster i Oskarshamn har fått sina förråd länsade av inbrottstjuvar. Men eftersom tjuvarna verkar ha gått in med nyckel får hyresgästerna ingen ersättning från varken försäkringsbolag eller hyresvärden.
Två hyresgäster i Oskarshamn har haft inbrott i sina förråd.

I början av augusti drabbades två hyresgäster av stöld i sina lägenhetsförråd på Kristinebergsvägen i Oskarshamn. Tjuvarna stal värdesaker, livsmedel och andra förnödenheter. Men eftersom tjuvarna verkar ha tagit sig in med hjälp av en nyckel, får hyresgästerna inte någon ersättning för det som stals.

– Jag ringde till mitt försäkringsbolag direkt efter händelsen, men beskedet var att jag får ingenting i ersättning då dörren inte var uppbruten, säger Elisabeth Wu till tidningen Barometern.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 Hyresvärden är det kommunala bostadsbolaget Byggebo. De vill inte heller stå för utgifterna trots att inbrotten enligt grannarna skedde med hjälp av en nyckel.

– Det är polisens sak att hjälpa hyresgästerna. Vi som bostadsbolag har inget juridiskt ansvar vad det gäller inbrott i förråd, säger Benoni Ingelsjö, vd för Byggebo i Oskarshamn. 

Annons

Han menar att man inte säkert vet hur inbrottet har gått till. Tjuvarna kan ha tagit sig in på andra sätt än med nycklar. exempelvis genom att dyrka upp låsen. 

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Enligt hyresvärden har bostadsbolaget inte haft några andra inbrott i förråd den senaste tiden. Bolaget har, enligt vd:n, ett bra nyckelsystem som ska göra det omöjligt att stjäla nycklarna. Nu ska bolaget se över om de ska börja låsa trapphusen som ett led i att försvåra inbrott. 

Men de drabbade hyresgästerna nöjer sig inte med det. De tänker gå vidare med ärendet.

Annons

– Vi tänker gå vidare och polisanmäla Byggebo för det här. Det är inte pengarna som det handlar om utan det är en principsak för oss, säger Elisabeth Wu till Barometern.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.