Annons

”Ingen möjlighet att försvara sig”

Göteborg När lägenheten brinner sätts den vanliga rättssäkerheten ur spel, menar Hyresgästföreningen. ”Hon har ingen möjlighet att försvara sig”, konstaterar Belma Mujkics juridiska ombud.

Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg, har företrätt Belma Mujkic i kampen om hyreskontraktet. Hon menar att fastighetsägare oftast inte använder den aktuella lagparagrafen, och att Gårdstensbostäder inte heller hade behövt göra det.

– Det brukar ske om en bostadsrättsförening vill frigöra en lägenhet till försäljning, till exempel. Jag tycker inte att de har varit riktigt schyssta mot hyresgästen här, säger Ellinor Rapp.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Agerandet får till följd att Belma Mujkic hamnar i ett rättsligt vakuum.

Annons

– Blir en hyresgäst uppsagd för störning är det hyresvärden som måste bevisa att hyresgästen har stört. Och då har hyresgästen möjlighet att försvara sig och visa sin argumentation. Men Belma har ju ingen möjlighet att försvara sig i en rättslig process och få en bedömning från någon annan än Gårdstensbostäder, säger Ellinor Rapp.

Nyligen föreslog regeringens utredare ett förstärkt besittningsskydd för hyresgäster som råkar ut för brand i hemmet. En sådan möjlig lagändring välkomnas av Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåVar utomlands när hemmet brann upp – barnfamilj sägs upp ändå

– Så som lagen ser ut i dag behöver hyresvärden inte motivera varför hyresgästen inte får flytta tillbaka, trots att lägenheten finns. Det behöver inte vara hyresgästens fel att det har brunnit, säger Ellinor Rapp.

Läs också Risk för omgivningen avgjorde Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Mobiltelefon eller het lampa kan ha orsakat brand – dödsbo slipper betala 639 000 kronor Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.