Annons

Risk för omgivningen avgjorde

Göteborg Gårdstensbostäder vet inte heller hur branden uppstod. Men oklarheterna tolkas som stöd för beslutet om uppsägning. En hyresvärd måste ta ansvar för alla boende i området, menar bolaget.

– Vi vet fortfarande inte vad som har hänt i lägenheten. I det här fallet har det fallit ut till de forna hyresgästernas nackdel, konstaterar Gårdstensbostäders ombud, advokat Roland Adrell.

Polisens brottsutredning resulterade i ett frågetecken. Men för värden spelar det egentligen ingen roll.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Lagstiftningen kring utbrända lägenheter är i sig skäl nog för uppsägning. Vi har bedömt den rådande situationen, i första hand den uppkomna branden, följderna av den och den risk den medförde även för omgivningen och de andra hyresgästerna i huset, säger Roland Adrell.

Enligt honom har det vägt tungt att uppsägningen drabbar minderåriga barn.

Annons

– Det finns inga slarvigt hanterade ärenden, där man inte vrider och vänder på ärendet. Det har vi verkligen gjort i det här fallet. Gårdstensbostäder har ett mycket starkt hyresgästperspektiv, även inför uppsägningar.

Läs ocksåVar utomlands när hemmet brann upp – barnfamilj sägs upp ändå

Gårdstensbostäder arbetar mycket aktivt med bostadssociala frågor, påpekar bolagets ombud.

– Man jobbar väldigt mycket med ordning och reda och skötsamhet i området. Det lägger en ribba för de enskilda hyresgästärendena vi har. De som bor i Gårdsten ska inte dömas enligt en annan måttstock eller tvingas ha störningsmoment som vi andra inte behöver ha.

Regeln om att kontrakt brinner upp när lägenheten gör det tillämpas inte varje gång det brinner. Under vilka omständigheter får en hyresgäst hos er flytta tillbaka efter brand?

Annons
Läs ocksåNytt förslag: Hyresgästers rättigheter vid brand stärks

– Gårdstensbostäders generella inställning är att man är mån om sina hyresgäster. Det finns ingen dold agenda. Man har inget behov av att säga upp eller förstöra för någon hyresgäst. Generellt är man ganska tuff mot misskötsamma hyresgäster, till exempel sådana som hyr ut olovligt i andra hand. Det är en konsekvens som de skötsamma hyresgästerna uppskattar väldigt mycket, säger Roland Adrell.

LÄS MER
Hyresgästföreningen: ”Ingen möjlighet att försvara sig”

Läs också Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.