HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Risk för omgivningen avgjorde

Göteborg Gårdstensbostäder vet inte heller hur branden uppstod. Men oklarheterna tolkas som stöd för beslutet om uppsägning. En hyresvärd måste ta ansvar för alla boende i området, menar bolaget.

– Vi vet fortfarande inte vad som har hänt i lägenheten. I det här fallet har det fallit ut till de forna hyresgästernas nackdel, konstaterar Gårdstensbostäders ombud, advokat Roland Adrell.

Polisens brottsutredning resulterade i ett frågetecken. Men för värden spelar det egentligen ingen roll.

Läs ocksåVar utomlands när hemmet brann upp – barnfamilj sägs upp ändå

– Lagstiftningen kring utbrända lägenheter är i sig skäl nog för uppsägning. Vi har bedömt den rådande situationen, i första hand den uppkomna branden, följderna av den och den risk den medförde även för omgivningen och de andra hyresgästerna i huset, säger Roland Adrell.

Enligt honom har det vägt tungt att uppsägningen drabbar minderåriga barn.

– Det finns inga slarvigt hanterade ärenden, där man inte vrider och vänder på ärendet. Det har vi verkligen gjort i det här fallet. Gårdstensbostäder har ett mycket starkt hyresgästperspektiv, även inför uppsägningar.

Läs ocksåNytt förslag: Hyresgästers rättigheter vid brand stärks

Gårdstensbostäder arbetar mycket aktivt med bostadssociala frågor, påpekar bolagets ombud.

– Man jobbar väldigt mycket med ordning och reda och skötsamhet i området. Det lägger en ribba för de enskilda hyresgästärendena vi har. De som bor i Gårdsten ska inte dömas enligt en annan måttstock eller tvingas ha störningsmoment som vi andra inte behöver ha.

Regeln om att kontrakt brinner upp när lägenheten gör det tillämpas inte varje gång det brinner. Under vilka omständigheter får en hyresgäst hos er flytta tillbaka efter brand?

Läs ocksåSlarv med spisen avslöjade misstänkt cannabisodling

– Gårdstensbostäders generella inställning är att man är mån om sina hyresgäster. Det finns ingen dold agenda. Man har inget behov av att säga upp eller förstöra för någon hyresgäst. Generellt är man ganska tuff mot misskötsamma hyresgäster, till exempel sådana som hyr ut olovligt i andra hand. Det är en konsekvens som de skötsamma hyresgästerna uppskattar väldigt mycket, säger Roland Adrell.

LÄS MER
Hyresgästföreningen: ”Ingen möjlighet att försvara sig”

Läs också Glömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.