Annons

Var utomlands när hemmet brann upp – barnfamilj sägs upp ändå

Göteborg Belma Mujkics lägenhet i Göteborg brann upp under utlandssemestern. Nu har värden sagt upp kontraktet, trots att ingen vet hur branden startade. En ny hyresgäst har flyttat in, och barnfamiljen står utan hem.
Foto: Privat
Enligt räddningstjänsten fanns det eldhärdar på flera ställen i vardagsrummet, vilket tyder på att branden var anlagd. Lägenheten totalförstördes. Men polisen hittade aldrig någon misstänkt gärningsperson, och efter några månader lades brottsutredningen ned.

Det var strax före midnatt en kväll förra sommaren som Gårdstensbon Belma Mujkic såg missade samtal på sin mobiltelefon. Hon och barnen besökte släkt utomlands, och nu hade en granne ringt hemifrån.

Beskedet var dramatiskt: ”Jag vet inte var det brinner, men det är i din svale!”

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Snart stod det klart att det var just i Belma Mujkics lägenhet som eldsvådan hade startat. Bostaden, som varit familjens hem i 16 år, blev totalt utbränd. Även flera lägenheter intill behövde evakueras för sanering.

– Inget kunde räddas. Alla minnen är borta. Mitt liv var i den lägenheten. Barnen är uppvuxna där, säger Belma.

Läs ocksåLågorna kan sluka både hem och kontrakt

– Jag var chockad, men samtidigt glad att jag inte var hemma. Men då kanske det aldrig hade hänt. Jag hade ju inget bråk med någon, ingenting sådant.

Polisen konstaterade snabbt att det handlade om misstänkt mordbrand, eftersom branden startat på flera ställen i vardagsrummet. Men efter några månader lades brottsutredningen ned – polisen hade inte hittat någon misstänkt gärningsperson.

Kort därefter kallades Belma Mujkic till ett möte på hyresvärden Gårdstensbostäders kontor.

Läs ocksåNytt förslag: Hyresgästers rättigheter vid brand stärks

– Jag blev jätteglad, jag trodde att de skulle säga inflyttningsdatum till mig, säger hon.

Annons

I stället ville hyresvärden höra hennes version av vad som hänt. Värden kunde visa att en av Belmas låsbrickor, som lämnats kvar i lägenheten under utlandsresan, hade använts i huset flera sena kvällar i rad veckan före branden. Dessutom hade någon sett en person hoppa från balkongen bara någon dag före eldsvådan.

– Jag fick visa pass, båtbiljetter, foton och videos från snapchat, alla bevis på att vi åkte hela familjen, säger Belma Mujkic.

Själv menar hon att någon troligen tagit sig in i lägenheten då den stod tom, hittat de kvarlämnade nycklarna och tömt bostaden på värdesaker.

– Guld kan inte brinna. Inte nycklar heller. De som städade hittade inget sådant. Det tyder på inbrott.

Men hennes argument hjälpte inte. Inte heller det faktum att hushållet rymmer flera minderåriga barn, och att värdens kommunala ägare har en nollvision för barnvräkningar.

I januari upplyste Gårdstensbostäder om att familjen inte skulle få flytta tillbaka, eller erbjudas nytt kontrakt. Bolaget kan inte bevisa hur branden startade, men väljer att använda en lagparagraf som tillåter uppsägning när en lägenhet totalförstörs i brand.

Det är en lag som just nu är på väg att ändras, för att öka hyresgästens besittningsskydd. Men tills vidare krävs ingen rättslig prövning i skuldfrågan.

Annons

För Belma Mujkic betyder det att hon inte har någon möjlighet att rentvå sig och sin familj, och rädda kontraktet.

– Jag hade jättegärna velat att de hade polisanmält igen. Jag vill att de ska bevisa vad jag har gjort fel, och vad de har emot mig. Varför kan jag inte få en annan lägenhet?

Belma Mujkic tycker att hon har skött lägenheten och boendet utan problem under sina år i Gårdsten. Fått sopböter ett par gånger, men betalat hyran i tid och felanmält då det har varit befogat.

Nu bor hon och barnen på nåder hos släktingar. Men oron för framtiden är påtaglig.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Just nu är jag bostadslös med två av mina barn. Jag är arg, och jag är ledsen. Det är jättemycket stress. Jag har förlorat allt, säger Belma Mujkic.

LÄS MER
Hyresvärden: Risk för omgivningen avgjorde
Hyresgästföreningen: ”Ingen möjlighet att försvara sig”

Fakta: Uselt besittningsskydd vid brand
  • Om en lägenhet brinner och inte längre kan användas förfaller även hyresavtalet, enligt gällande lagstiftning. Det spelar ingen roll om hyresgästen är oskyldig till skadan. I de flesta fall ordnar värden en ny lägenhet eller låter hyresgästen flytta tillbaka. Men det är alltså ingen självklar rättighet.
  • Bestämmelsen finns i hyreslagstiftningen, Jordabalkens 12 kapitel.
  • Nyligen föreslog regeringens utredare att branddrabbade hyresgäster ska ha rätt till en ny bostad om det är skäligt. Om värden tänker återställa lägenheten för att hyra ut igen ska detta tala till hyresgästens fördel.
Läs också Mobiltelefon eller het lampa kan ha orsakat brand – dödsbo slipper betala 639 000 kronor Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans" Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.