Annons

Ingrid har fått sex fria månadshyror

Nyheter Egentligen fanns det inga vakanta lägenheter i det nya huset. Men så blev det en trea ledig. Nu har Ingrid Svensson bott där i över 60 år. Vart tionde år får hon en hyresfri månad.
Foto: Ola Torkelsson
Ingrid Svensson uppskattar den fria månadshyran hon får vart tionde år, men tycker att det viktigaste för att en värd ska vara bra är att om något går sönder ska det lagas snabbt.

Det var i mitten av juli 1953 och stekhet sommar. Ingrid Svensson, hennes make och de två små sönerna flyttade in i en helt nybyggd trea på Valthornet i Kristianstad. De var slitna efter flyttkånkandet, men glada. Äntligen skulle de slippa den mörka lägenheten i ett gårdshus med dass på gården och badrum i källaren. Här fanns dessa moderniteter inne i lägenheten.

– Jag minns att det första vi gjorde på kvällen var att bada badkar. Det var en lyx på den tiden, berättar Ingrid Svensson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det som så småningom kom att bli barnrummet hyrdes till en början ut för att familjen skulle få bättre ekonomi när Ingrid var hemma med sönerna. Lägenheten hade två ingångar och två toaletter, så det passade perfekt.

Familjen trivdes bra i den nya lägenheten, men i början på 60-talet funderade de på att flytta till hus. I stället byggde de en sommarstuga i Sölvesborg, nära havet, drygt tre mil ifrån Kristianstad. Där bor Ingrid fortfarande på våren och sommaren.

Annons

Under senare delen av 60-talet förändrades utsikten från köksfönstret. Bort försvann koloniområdet på andra sidan kanalen som rinner längs gatan, upp kom ett höghusområde.

Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

Barnen flög ur hemmet i slutet på 60- och början på 70-talet, maken Alvar gick bort 2006. Tiderna har förändrats men efter bygget av sommarstugan har Ingrid Svensson aldrig haft några planer på att flytta. Förra året var hon på sin sjätte fest som Kristianstadsbyggen håller för alla hyresgäster som bott tio år i en och samma lägenhet. Och inte nog med det: De trogna hyresgästerna får en fri månadshyra. Men det krävs att man bott i samma lägenhet. Flyttar man en våning upp i samma hus blir det ingen fri hyra och ingen fest.

När familjen flyttade in 1953 var hyran 85 kronor i månaden, numera ligger den på 5 700 kronor. Månaderna med hyresfritt har dock inte levts i något sus och dus. Pengarna som sparats har gått till allmänna utgifter.

Annons

Den fria hyran och festerna är dock inte det viktigaste för att en värd ska vara bra, enligt Ingrid. Det är att man snabbt får hjälp om något går sönder. För några år sedan flyttade vaktmästarens expedition från området, lite tråkigt, men det funkar med servicen nu också, tycker Ingrid Svensson.

Läs ocksåHyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.

I höst fyller hon 90 år och tycker att haft ett oförskämt bra liv så här långt. Förutom hjälp med städningen så klarar Ingrid Svensson sig själv. Nu siktar hon på att få ha hälsan i behåll och komma på sin sjunde jubileumsfest 2024.

Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.