HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inkomsttak för medlemsvärvare gäller inte alla

Nyheter Hyresgästföreningen inför ett inkomsttak för sina medlemsrekryterare. Men det gäller till en början inte för alla. Ett antal toppvärvare är undantagna.
Foto: Åsa Eriksson
Hyresgästföreningens medlemsrekryterare knackar dörr i bostadsområdena och värvar nya medlemmar.

Hem & Hyra kunde i förra veckan berätta om ett nytt avtal för föreningens medlemsrekryterare. Tidigare har de endast fått provision per ny medlem, men efter långvarig kritik mot det systemet har arbetsgivare och fack kommit överens om en fast garantilön för rekryterarna.

Det gamla avtalet kritiserades också för att de allra duktigaste värvarna kunde komma upp i mycket höga ersättningar – över 1,4 miljoner kronor per år, enligt en granskning i Aftonbladet. Nu införs ett tak på knappt 63 700 kronor i månaden.

Läs ocksåAvtal sätter stopp för miljonlöner till Hyresgästföreningens värvare

– För den som är en duktig säljare ges chans till en god lön, men ingen miljonlön, sade förbundschef Jonas Nygren som kommentar till avtalet.

Men nu visar det sig att just de värvare som har tjänat mest till en början undantas från inkomsttaket. Ett antal topplöner kan alltså fortsätta att betalas ut. Det bekräftas av facket.

– Det finns övergångsregler som är personliga och bara gäller för vissa som har legat långt, långt över de gränserna man har satt som tak. Det sker sedan en nedtrappning så på sikt kommer de vara inne i samma avtal som de andra, säger fackförbundet Handels representant Mats Panther.

Läs ocksåWhiskyresor och miljonlöner till Hyresgästföreningens värvare

Var det ett villkor från er sida för att gå med på avtalet?

– Det är en naturligt att ha övergångsregler om någon drabbas väldigt mycket av ett nytt avtal, det är kutym i sådana här förhandlingar. Det har lyfts från bägge sidor och givetvis tycker vi det är bra att de som drabbas mest blir kompenserade, men kanske inte fullt ut.

Mats Panther vill inte berätta om ytterliga detaljer i avtalet. Han har inte uppfattat något missnöje hos Handels-medlemmarna på grund av att de som tjänar mest får ett undantag.

Läs ocksåSå vill Hyresgästföreningen i Norrland växa

– Övergångsregeln gäller bara för dem som kommit över inkomsttaket. De andra får ju ingen försämring på grund av inkomsttaket, så man kan inte säga att de är drabbade av den regeln.

Hem & Hyra har sökt Jonas Nygren för en kommentar och ställt frågor om hur många som omfattas av övergångsregler och hur nedtrappningen fungerar. Han svarar via presstjänsten:

”Vi värnar om våra medarbetares integritet och därför lämnar vi inte ut några personrelaterade uppgifter eller individuella avtal.”

Läs också Förbundschefen om pengarullningen: Det är inte rimligt Krönika: "Det är dags för ledningen att sätta ner foten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.