HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Whiskyresor och miljonlöner till Hyresgästföreningens värvare

Nyheter Hyresgästföreningens värvare ska ha fått stora ersättningar. Det rör sig om både dyra resor, värvarlöner i miljonklassen och en whiskyprovning, enligt en granskning i Aftonbladet.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förbundschefen Jonas Nygren kritiseras för sina höga löner.

Enligt en granskning som Aftonbladet gjort av Hyresgästföreningens värvningsorganisation får medlemmarna betala stora belopp till organisationens medlemsvärvare. De högst betalda värvarna har en årslön närmare 1,4 miljoner kronor, enligt tidningens källor. Det kan jämföras med förbundsordförande Marie Linder och förbundschefen Jonas Nygren som båda har årslöner på närmare 1,4 miljoner.

Årsavgiften ligger på cirka 85 kronor i månaden, eller omkring 1 000 kronor per medlem och år. Det innebär att om ett flertal medlemmar som värvaren rekryterat avslutar sitt medlemskap inom ett år kan föreningen gå back på värvarens ersättningar.

Läs ocksåVästsvensk chef stängs av

Utöver de höga lönerna har föreningen enligt granskningen även lagt miljonbelopp på bonusar i form av bjudresor till stjärnvärvarna. Nio resor till bland annat Neapel, Lissabon och Berlin har landat på över 2,6 miljoner kronor.

Under en resa till Dublin ska man ha bjudit på whiskyprovning för medlemmarnas pengar – ett brott mot Hyresgästföreningens alkoholpolicy.

Annons

Hyresgästföreningens kommunikationschef Caroline Thunved säger att bjudresorna pågått sedan 10 till 15 år tillbaka.

Läs ocksåBrist på värvare ger färre medlemmar

– Nej, jag tycker inte det är rimligt och det tycker inte nuvarande ledning heller och därför avslutade man de här resorna i november 2017, säger hon till Aftonbladet.

Under tisdagen har Hyresgästföreningen beslutat att medlemsrekryterarna inte ska ut och knacka dörr.

Annons

– Beslutet gäller tills vidare, men ledningen kommer att göra bedömningar allt eftersom, säger Sofia Zouagui, pressekreterare på Hyresgästföreningen till Hem&hyra.

Läs ocksåHyresgästföreningen tappar 2750 medlemmar
Fakta: Så här svarar Hyresgästföreningen på kritiken

I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver Hyresgästföreningen följande:

”Nuvarande ledning bestämde sig 2016 för att förändra och förbättra medlemsrekryteringen. De så kallade belöningsresorna för medlemsrekryterare är avskaffade och förhandling om nya löneavtal pågår med Handelsanställdas förbund. Åtgärderna syftar till att vi ska utveckla Hyresgästföreningen så att vår organisation och vårt sätt att arbeta bättre speglar våra värderingar.

Alkoholen handlar om ett tillfälle 2016 där personer på en resa på plats i Irland beslutade gå på en guidad visning av ett whiskydestilleri där provsmakning ingick. Detta går emot Hyresgästföreningens alkoholpolicy och är oacceptabelt. Massagen handlar om en konferens i Fagerudd utanför Enköping våren 2014, där massage bekostades. Detta tycker inte Hyresgästföreningen är okej.”

Åtgärder som nuvarande ledning gjort:

  • Avslutat de så kallade belöningsresorna för medlemsrekryterare. I stället införs en nationell fortbildningskonferens för samtliga medlemsrekryterare.
  • Påbörjat arbetet för en ny lönemodell baserad på grundlön och ett tak för provision.
Läs också Fest för dem som värvat flest Finnes: Lediga jobb som hyresgästvärvare Därför tappar norra Skåne medlemmar Värvaren Håkan är ännu på topp Sayeds arbetsplats består av dörrar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.