HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krönika: ”Det är dags för ledningen att sätta ner foten”

Nyheter Också ett fack måste inse när ett system inte längre går att försvara. Det skriver Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie, som uppmanar Hyresgästföreningen att genast agera och göra om lönemodellen för värvarna.

Hyresgästföreningen står i strålkastarljuset när Aftonbladet fortsätter granska kvitton. Det gäller framför allt värvarnas löner och förmånerna för de värvarna som lyckas bäst. Med rätta rasar medlemmarna i Hyresgästföreningen mot slöseriet och mot ledningen som låter det fortgå. En eloge till Aftonbladet som lyft frågan.

Även om uppgifterna om resorna är gamla – de avskaffades 2017 och de sista två resorna genomfördes 2018 – visar granskningen att mycket återstår för att nuvarande ledningen för Hyresgästföreningen ska återfå medlemmarnas förtroende. Det ser vi också tydligt hos de läsare som hör av sig till oss.

Läs ocksåInkomsttak för medlemsvärvare gäller inte alla

Det är dags för ledningen för Hyresgästföreningen att sätta ner foten – nu får det vara nog! Det räcker inte med att resorna har avskaffats. Ett lönesystem som bygger på hundra procent provision är otidsenligt och riskerar också att locka till värvningar av medlemmar som inte stannar kvar. Bara det är ett slöseri med medlemmarnas pengar.

Till det kan man lägga att provisionslön skapar en arbetsmiljö som är stressande och otryggt för de värvare som inte lyckas lika bra med rekryteringarna. Många ligger i den nedre delen av löneskalan och lever med osäkerheten för var nästa månadslön ska landa på. Det ger sjuka medarbetare, vilket definitivt är ett varningstecken för arbetsgivaren Hyresgästföreningen. Det stärker saken ytterligare.

Varför har det dröjt så länge att förhandla om avtalet? Frågan har varit på dagordningen i många år utan att man har gått i land med ett nytt avtal. Saknas den verkliga viljan?

Läs ocksåFörbundschefen om pengarullningen: Det är inte rimligt

”Vi hoppas att få igenom det med facket”, säger kommunikationschef Caroline Thunved till Aftonbladet.

Är det dessutom så att facket försvarar nuvarande ordning så är det dags att tänka om. Också ett fack måste inse när ett system inte längre går att försvara.

Det är hög tid att agera och göra om lönesystemet för värvarna. Nu.

Läs också11 resor på fem år – för 2,6 miljonerFlygplan i luften
Läs också Whiskyresor och miljonlöner till Hyresgästföreningens värvare Fest för dem som värvat flest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.